Wyświetl pojedynczy post
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.03.2013, 23:17
lazy napisał(a):Wyświetl post
Propozycje zmian w VAT też wzięte z księżyca.
Ja wiem że "trzeba" utrzymać nasze socjalne państwo ale zbliżamy się do granic absurdu...

http://wyborcza.biz/Firma/1,101618,1...html#BoxBizTxt
Cytat:
Czemu resort finansów chce przeforsować tę zmianę? W uzasadnieniu do projektu napisano, że w łańcuchu transakcji prowadzących do wyłudzeń VAT w handlu prętami stalowymi uczestniczą także podatnicy, którzy w procederze tym biorą udział nieświadomie. Według MF, kupując towar po zaniżonej cenie, firmy powinny zakładać, że niska cena wynika z nierozliczenia VAT przez wcześniejszych uczestników transakcji. Według resortu finansów obecnie nie ma możliwości pociągnięcia do odpowiedzialności nabywców towaru za zobowiązania podatkowe sprzedawców, nawet gdy nabywcy mogą podejrzewać, że sprzedawcy wyłudzają VAT.
Taka liberalna partia. Zamiast zabrać się za reformy, ograniczające wydatki z budżetu, szuka dodatkowych pieniędzy po kieszeniach podatników. A trzeba ich coraz więcej, bo zwiększa się zgraja urzędników, rozrasta biurokracja, wzrasta poziom wydatków na obsługę długu publicznego (z 27 mld zł w 2007 r. do 45 mld zł w 2013 ), a politycy i wszelacy Sobiesiacy znów mogą "kręcić lód".

Projekt zalinkowanej zmiany to kolejny "bypass" Platformy. Kiedyś zamiast wprowadzić dodatkowe regulacje dotyczące hazardu i wyjaśnić przekręty (głównie we własnym gronie), uproszczono sobie zadanie i zakazano hazardu. Teraz będzie jeszcze ciekawiej. Po co aktywnie walczyć z oszustami, skoro odpowiedzialność łatwiej przerzucić na firmy które przecież "powinny zakładać, że niska cena wynika z nierozliczenia VAT przez wcześniejszych uczestników transakcji"(!). Nawet jak oszust się zwinie, zawsze będzie można obciążyć kosztami firmę która kupiła stal.Brawo!

Pablo84 napisał(a):
lazy mnie przekonał w sprawie tego konstruktywnego votum nieufności. Nie jestem politologiem, ale według mnie,PiS nie zwracając się do konwentu seniorów pokazał, że bardziej zależało mu wywołaniu szumu- co zresztą chyba jest oczywistością.
Jak już wcześniej napisałem,zgodnie z art. 173 Regulaminu "Porządek dzienny posiedzenia Sejmu ustala Marszałek Sejmu, po wysłuchaniu opinii Konwentu Seniorów." Nie wiem w jakim trybie PiS miałby sie zgłosić do Konwentu Seniorów i po co, skoro Marszałek Sejmu nie uznała za konieczne zasięgania jego opinii i podjęła decyzję jednoosobowo.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"