Wyświetl pojedynczy post
manager1906
Member

Od: 12.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.03.2013, 16:18
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Być może się mylę - nie uważam się za nieomylnego, jednak wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, iż niezależnie od stopnia umysłowego - wybory polityczne Polaków wskazują na to, że ważniejsze jest czy ktoś jest przedstawiany jako oszołom czy polityk odpowiedzialny, czy ktoś ładnie mówi o niczym obiecując złote góry itd.
Ja też się nie uważam za nieomylnego, ale może właśnie wybory gdzie ludzie głosują na konkretną osobę by to zmieniły? Ja wierzę, że tak się stanie. Tutaj trochę wyników badań na ten temat na podst. pseudo wyborów w systemie JOW do Senatu w 2011 roku. http://www.jow.pl/blog/jerzyprzystaw...zy-gorszy.html

Wybory do Senatu odbywają się na podobnych zasadach jak postulowane przez Ciebie JOWy - i biorąc pod uwagę aktualny skład Senatu - nie zauważam jakiejkolwiek poprawy w funkcjonowaniu tej izby parlamentu. Wręcz przeciwnie - mam wrażenie, że funkcjonowanie w niej ludzi znanych nie przynosi żadnego konkretnego rezultatu. Przykładem senator z Wrocławia - PRof Chybicka, która jako szef kliniki onkologicznej jest osobą wielką i ważną, a przy tym niesamowicie popularną - jako senator - po prostu jest i tyle.
Możliwe, że masz racje co do tej pani Senator, nie znam jej, nie znam sprawy to nie będę się wypowiadał.
Ale tak jak zauważyłeś na podobnych zasadach, ale tak naprawdę spełniona została tylko 1 na 4 z podstawowych zasad JOWów w wyborach do Senatu. Ja w tym widzę powód dla którego te wybory i ich skutki są takie a nie inne. Nie wiem czy czytałeś wcześniej bo już to wklejałem, jeśli nie to tutaj możesz przeczytać dlaczego JOWy do senatu w 2011 były wypaczeniem. http://www.jow.pl/blog/jerzyprzystaw...orow-2011.html

Cieszy mnie, że masz takie dobre mniemanie o ludziach i jestem naprawdę pełen podziwu....

Jednak wg mnie to nie obecna ordynacja wyborcza, a przede wszystkim brak świadomości ludzkiej powoduje, że ludzie kierują się motywami oderwanymi od rzeczy istotnych przy wyborze polityka, na którego głosują. Uważam, że w dalszym ciągu w sporej większości o wyborze posła w JOW decydować będzie nie program czy postawa kandydata tylko właściwa etykietka partyjna.
Tak zgadzam się brak świadomości, tylko teraz pytanie z jakiego powodu jest ten brak świadomości? Ja uważam, że w główniej mierze prócz tego, że kandydaci na posłów nie starają się przybliżyć ludziom swojej osoby(JOWy według teorii i doświadczeń z innych krajów czynią, że kandydaci starają się tą świadomość przybliżyć, a teraz choćby z powodu wielkości okręgów jest to bardzo trudne do zrealizowania, albo wręcz niemożliwe), to właśnie brak tej świadomości jest spowodowany przez obecną ordynację, jak również szeroko pojęte media. JOWy mogłyby przywrócić tą świadomość. Zgadzam się z tym że będzie u niektórych osób dalej najważniejszym czynnikiem przy wyborze kandydata jego przynależność partyja, tylko tyle że Ty uważasz, że tych osób będzie wciąż spora większość, a ja uważam, że nie będą oni stanowili większości. Ty masz takie zdanie, ja odmienne. Twoje zdanie szanuję. Pytanie teraz kto ma rację? w 100% ciężko na to odpowiedzieć. Ja jednak dalej wierze, w moje argumenty i że ludzie w większości nie będą się kierowali szyldami partyjnymi.

O ile zgadzam się z Twoją oceną polskiego życia politycznego jak i z oceną działań tzw. IV władzy (media) to na pewno receptą na polepszenie tego nie będą JOW-y - wg mojej oceny istotniejsze jest pogłębianie wszelkich więzi społecznych w narodzie, podejmowanie działań mających na celu zwiększenie świadomości Polaków i tutaj ruch JOWów wykonuje całkiem dobrą robotę, tylko że ta praca to niestety na przynajmniej na jedno pokolenie.
Uważam , że nie masz dowodów które wskazują na to iż receptą na to na pewno nie będą JOWy. Ja uważam, że należy wprowadzić JOWy i wierzę że wyniknie z tego wiele dobrego, ale zgadam się że bardzo istotne też jest pogłębianie więzi społecznych w narodzie. Zauważ jeszcze jedną rzecz przed wprowadzeniem JOWów zostałoby w Polsce przeprowadzona na pewno burzliwa dyskusja, która byłaby prowadzona w mediach meinstreemowych tak więc niektórzy ludzie mieliby kolejną możliwość do zyskania świadomości.

Mam do Cb pytanie: Uważasz że obecna ordynacja jest lepsza dla Polski i dobrze funkcjonuje?