Wyświetl pojedynczy post
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.03.2013, 14:37
lazy napisał(a):Wyświetl post
Na niestosowaniu regulaminu obrad Sejmu. Przepisów które sami współtworzyli (lub co najmniej mieli okazję zmienić). Dodatkowo publicznie przedstawiali że jego stosowanie przez marszałka ogranicza prawa opozycji. Następnie na mównicę wkracza Prezes i na oczach wszystkich omija prawo.
Mógłbyś mi znaleźć w którym miejscu ominął prawo lub nie zastosował się do regulaminu obrad? Dla ułatwienia link do "REGULAMIN SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ", Tekst Jednolity.

http://www.sejm.gov.pl/prawo/regulamin/kon7.htm

lazy napisał(a):Wyświetl post
Efekt jest taki, że np. na mównicę wchodzi poseł Mniejszości Niemieckiej i odtwarza przemówienie Adolfa Hitlera, albo jakiś inny poseł puszcza z tabletu wypowiedź Zenka spod bloku, że "wszyscy politycy to k.... i złodzieje". I co? Formalnie to tylko ominięcie prawa.
Naprawdę jestem ciekaw jak jest protokołowana taka wypowiedź.
Czy jeżeli na mównicę wejdzie "poseł Mniejszości Niemieckiej" i będzie czytał z kartki przemówienie Adolfa Hitlera, to oznacza że należy zakazać czytania z kartki, a jakiekolwiek czytanie z kartki np przez Kaczyńskiego jest ominięciem prawa?
Czy jeżeli na mównicę wejdzie"poseł Mniejszości Niemieckiej" i będzie cytował z głowy przemówienie Adolfa Hitlera, to oznacza że należy zakazać cytowania z głowy, a jakiekolwiek cytowanie np przez Kaczyńskiego jest ominięciem prawa?
Czy jeżeli na mównicę wejdzie"poseł Mniejszości Niemieckiej" i sam wymyśli i wygłosi nazistowskie przemówienie, to oznacza że należy zakazać wygłaszania przemówień, a jakiekolwiek przemawianie np przez Kaczyńskiego jest ominięciem prawa?

Nie wydaje Ci się że psuciem prawa jest raczej niedopuszczenie do głosu w sejmie kandydata na premiera rządu największej partii opozycyjnej przy okazji głosowania wotum nieufności?
Ponieważ zajmujemy się PiSem (PO przecież rządzi dopiero od 5 lat i nic nie może), nie będę opisywał psucia Państwa przez P. Tuska, który będąc w opozycji rozważał "obywatelskie nieposłuszeństwo" ....
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"