Wyświetl pojedynczy post
manager1906
Member

Od: 12.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.03.2013, 15:35
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Prosze cię, zejdź na ziemię bo Kukiz już tak cię zaczarował że zaraz dotkniesz ksieżyca Kapitał przy ordynacji jednomandatowej będzie wielokrotnie bardziej potrzebny i znacznie większą rolę będzie odgrywał. Zgadzamy się chociaż w tym że tak czy siak powstanie system dwupartyjny. I teraz ODROBINE wyobraźni. Wiesz co sie stanie jak nie będzie lidera tego obozu i będzie 240 posłów którzy będą się wiecznie kłócić o detale...? Chaos i burdel. Pamiętasz Polska Partę Przyjaciół Piwa i frakcje Małe i Duże PIWO.Tego chcesz? Co do tego kto wejdzie do parlamentu .Możesz sobie śnić o szklanych domach.Twoje prawo. Ale po to koncerny wydają grube miliony żeby je reklamowali Adamczyk, Kondrad,Kowalczyk,Malysz czy Wojewódzki bo wiedzą doskonale że w każdym społeczeństwie są miliony baranów które zrobia to co im poleci ( w przypadku JOW obieca) ich idol. Tak zrobią podczas wyborów w JOWach. Rzeczywistosci nie zmienisz samym chciejstwem . Chwała ci że ty sie tym nie kierujesz ale żeby zmienić sposoby myślenia Polaków potrzeba zmiany szkolnictwa i 20 lat ich kształcenia a na to się nie zanosi
Nie zaczarował i nie dotknę księżyca, nie jestem aż tak wysoki . Ale w końcu chyba zaczynam rozumieć Twój punkt widzenia, co i tak nie znaczy, że uważam iż masz rację. Bo ja uważam, że właśnie kapitał będzie potrzebny, dużo , dużo mniejszy i tutaj tkwi chyba jedna z naszych głównych różnic w sposobie myślenia. Ja uważam, że jest potrzebny mniejszy kapitał przy kampanii dlatego że fakty sa takie iż jeden okręg wyborczy będzie liczył 83 tys. mieszkańców, a obecnie największy okręg wyborczy czyli warszawa I liczy 1 mln 600 tys mieszkańców co czyni go ponad 19 razy większy , więc aby dotrzeć do wszystkich potencjalnych wyborców trzeba posiadać właśnie 19 razy więcej kapitału i mieć przychylność mediów o szerszym zasięgu niż lokalnym. Nawet przy najmniejszym z obecnych okręgów czyli OKW Elbląg liczba mieszkańców wynosi 640 tys. co powoduje że aby dotrzeć do każdego mieszkańca trzeba mieć 7,7 razy więcej kapitału. Do tego trzeba mieć jeszcze przyzwolenie partyjne i poparcie w mediach meinstreemowych, a w JOWach czynnik przyzwolenia partyjnego nie występuje, a poparcia mediów meinstreemowych pełni zdecydowanie mniejsze znaczenie.

Ja nigdy nie napisałem że należy doprowadzić do tego aby w partiach nie było lidera. Lider i wódz jak najbardziej niech będzie ale nie może być takiej sytuacji, że on decyduje czy ktoś się do sejmu dostanie czy nie, bo to prowadzi do obecnego w partiach zamordyzmu i partyjniactwa. Prowadzi też do tego, że posłowie z partii cudaka przegłosowują każdą bezsensowną ustawę którą cudak podrzuca do głosowania, choć może przesadzam ostatnio wyłamali się w sprawie zw. partnerskich, no ale cudak od razu zaczął grozić, że tak nie można się zachowywać. A właśnie że nie, że tak nie można tylko właśnie tak należy się zachowywać, jak poseł widzi że dana ustawa jest chu..wa to na nią nie głosuje, proste jak cep. A rozsądny lider oczywiście, że jest w partiach potrzeby, ale w partiach prowadzonych w demokratyczny sposób. Więc albo nie czytasz wcale moich wypowiedzi, bo np nie odpowiedziałeś na pytania: 1. "Konkretne w jaki sposób te grupy nacisku, mające wpływ w służbach będą mogły robić co chcą? Konkretnie." 2. "Skąd żeś to wymyślił, że w JOWach wejdą Wajda i Cichopek?" albo specjalnie manipulujesz, bo nie sądzę abyś czytał bez zrozumienia.

"Pamiętasz Polska Partę Przyjaciół Piwa i frakcje Małe i Duże PIWO.Tego chcesz?" Nie pamiętam, jestem za młody aby to pamiętać ale znam z opowiadań i z tego co wiem to oczywiście, że nie chcę. Ale przypominam, że te partie zostały wprowadzone w ordynacji obecnej a nie JOWach, więc taka sytuacja nie nastąpi. Jak posłowie będa rostropni to będą dochodzić do kompromisów dla dobra ogółu, a jak nie to ogół z danego okręgu który wybrał danego posła po prosu jeśli uzna że nie spełnia pokładnych w nim nadziei przeprowadzi ponowne wybory i go odwoła.

Co do zmiany sposobu myślenia Polaków to się po części zgadzam bo należy prowadzić edukacje w tym zakresie i stowarzyszenia na rzecz JOW jak i zmieleni.pl cały czas to czynią. Co jednak nie oznacza że Polacy nie mają prawa wybierać swoich przedstawicieli, bo nawet jeśli założymy że w Polsce jest kilka mln baranów to i tak pozostaje ok. 30 mln nie baranów i oni mają prawo decydować kogo wybiorą na posła.