manager1906 napisał(a):

Z jakiej racji uważasz, że JOWy mogą być tylko jako dodatek do systemu prezydenckiego? Czy w Wielkiej Brytanii istnieje system prezydencki? Odpowiedź jest, że nie istnieje i tam JOWy są, więc nie mów że JOWy mogą być tylko jako dodatek do systemu prezydenckiego. JOWy oczywiście same w sobie nie naprawią kraju ale są USTROJOWĄ, PODSTAWĄ która musi być spełniona aby w ogóle móc myśleć o naprawie i zmianach w Polsce. Wiece, plakaty, spotkania bezpośrednie z wyborcami, media lokalne, to nie żarty.
Masz lepszy pomysł, stworzyłeś jakąś racjonalną inną inicjatywę, albo wiesz o jej istnieniu to się nią podziel. Chętnie przeczyta.
Ja tu nie piesze w sensie, że ustrój prezydencki jest zły, ale moim zdaniem najpierw wprowadźmy JOWy w takim systemie jaki jest obecny,czyli z premierem na czele a potem będzie w koncu możliwość do dalszych debat publicznych i rozważań.
Dokładnie w JOWach będzie sprawiedliwie, będzie w końcu demokracja. Może Ty głosując będziesz sie kierował czy jest ten kandydat oligarchą i na niego zagłosujesz, ja tak nie robę, więc nie siej demagogi bo moim zdaniem to właśnie czynisz. A prawda jest taka, że wejdą do sejmu ludzie takich jakich obywatele wybiorą i tacy jakcy będą potrafili w ramach swojej inteligencji, kapitału i wpływów przekonać do siebie ludzi. A ten kapitał, wpływy nie będą potrzebne w takiej mierze jak obecnie a do tego obecnie przecież trzeba jeszcze podporzadkować się przywódczej roli jakiejś partii, spójrzmy na takiego Kaczyńskiego, jak pierd..ielnie jakąś gafę i spytają się o to posła PiSu to ten od razu odwraca "kota ogonem", hipokryzja, ludzie nie kupują takiego systemu czyli systemu proporcjonalnego jaki jest obecnie w Polsce i trzeba to zmienić.
Ja myślę, więc nie pisz ludzie myślcie bo mogę napisać tak samo do Cb - zacznij myśleć. Z tymi powstawaniami w bólach koalicji to nie do końca prawda, bo przecież zakładamy że do prowadzi to głównie do systemu dwu partyjnego więc koalicje nie będą jako tako potrzebne, ale owszem będą koalicje ale w ramach jednej partii , bo partie już nie będą wodzowskie tylko obywatelskie i w partiach na pewno będą różne poglady na tą samą sprawę i posłowie będą musieli nauczyć sie działać tak aby liczyło się dobro narodu. WSZYSTKO SIĘ ZMIENI. Oczywiście jak do konca będzie to wyglądało trzeba będzie poczekać. Ale to że jest teraz źle już to widzimy i nie ma na co czekać, skoro założenia JOWów i szanse na to że ten system będzie dużo lepszy są zdecydowane i niepodważalne.
|
Prosze cię, zejdź na ziemię bo Kukiz już tak cię zaczarował że zaraz dotkniesz ksieżyca

Kapitał przy ordynacji jednomandatowej będzie wielokrotnie bardziej potrzebny i znacznie większą rolę będzie odgrywał. Zgadzamy się chociaż w tym że tak czy siak powstanie system dwupartyjny. I teraz ODROBINE wyobraźni. Wiesz co sie stanie jak nie będzie lidera tego obozu i będzie 240 posłów którzy będą się wiecznie kłócić o detale...? Chaos i burdel. Pamiętasz Polska Partę Przyjaciół Piwa i frakcje Małe i Duże PIWO.Tego chcesz? Co do tego kto wejdzie do parlamentu .Możesz sobie śnić o szklanych domach.Twoje prawo. Ale po to koncerny wydają grube miliony żeby je reklamowali Adamczyk, Kondrad,Kowalczyk,Malysz czy Wojewódzki bo wiedzą doskonale że w każdym społeczeństwie są miliony baranów które zrobia to co im poleci ( w przypadku JOW obieca) ich idol. Tak zrobią podczas wyborów w JOWach. Rzeczywistosci nie zmienisz samym chciejstwem . Chwała ci że ty sie tym nie kierujesz ale żeby zmienić sposoby myślenia Polaków potrzeba zmiany szkolnictwa i 20 lat ich kształcenia a na to się nie zanosi