Wyświetl pojedynczy post
manager1906
Member

Od: 12.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.03.2013, 10:43
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Jak nie będzie problemu z liczeniem...? Jakie wybory by nie były to z liczeniem zawsze można czarować. Nie słuchaj bajek z tysiąca i jednej nocy. Dopóki to partie bedą rządziły ( a przy JOWAch tez tak będzie) to będą duże grupy nacisku, mające wpływy w służbach i będą mogły robić co chca. Z JOWa wejdzie Kukiz,Wajda albo Cichopek + ludzie z partii mający dostep do TV i prasy a nie no name z Krakowa czy Warszawy. Zrozumcie to . Może co innego w małych miejscowościach ale duże ośrodki z góry są skazane na porażkę. Chcecie odsunac od władzy partie to popierajcie rządy prezydenckie - glosujesz na konkretnego polityka z jego planem wyborczym.Kapitalnie o tym pisał prof.Witold Kieżun polecam posłuchać na YT
Próbować oczywiście, że można pytanie tylko czy się da. W JOWach jest to praktycznie wykluczone, więc Ty nie słuchaj bajek które Ci ktoś wciska.
" Dopóki to partie będą rządziły ( a przy JOWach też tak będzie) to będą duże grupy nacisku, mające wpływy w służbach i będą mogły robić co chca." zgadzam sie z Tobą, w JOWach też partię beda rządziły przy czym podkreślam to już będa inne partie niż obecnie, nie chodzi mi o nazwy bo to dalej w głównej mierze może być np. PiS i PO( albo i nie koniecznie) ale o ich sposób działania i funkcjonowania.
Konkretne w jaki sposób te grupy nacisku, mające wpływ w służbach będą mogły robić co chcą? Konkretnie.

Skąd żeś to wymyślił, że w JOWach wejdą Wajda i Cichopek? Wręcz na odwrót to przez obecną ordynacje wchodzą do sejmu celebryci i ludzie bez dużego poparcia społecznego. Skąd u Cb taki pogląd? Proste jest wchodzi ten kto zdobędzie najwięcej głosów. Normalna prosta zasada. Kukiz też prawdopodobnie by nie wszedł a do tego sam mówi że nie myśli o byciu posłem bo jakby nim chciał być to już dawno zgodziłby się na wpisanie na listy w wyborach bo miał takie propozycje, ale musiałby wtedy zgodzić się być swego rodzaju marionetka w rekach wodza partii.

Uważasz, że ludzie w Krakowie czy Warszawie są głupsi od tych z małych miejscowości? Ja uważam , że nie.
Chcemy Posłów odpowiedzialnych przed wyborcami, odpowiedzialnych przed narodem. Nie wiem czy system prezydencki to gwarantuje. Jak będę miał czas i znajdę to posłucham polecanego przez Ciebie prof. Witolda Kieżunia może coś w tym jest, że po JOWach potem należy wprowadzić taki system. Dzięki. Ale to JOWy moim zdaniem i zdaniem wielu ludzi są PODSTAWĄ.