Wyświetl pojedynczy post
manager1906
Member

Od: 12.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.03.2013, 10:18
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Z Lisa, z Lisa. Tomaszek powiedział że Kurski powiedział (poza kamerami) " ciemny lud to kupi". Jako ze potwierdziły to takie "ałtorytety" jak Wolek i Władyka to lemingi łyknely jak pelikany
Powtórzył to trochę innymi słowami na swoim wykładzie np.tu : wis.la/gy3gh

Dużej naiwności. JOW może być tylko jako dodatek do systemu prezydenckiego . Zrozumcie że same w sobie nic nie zmienią a już argument że lewica ma swoje media a prawica swoje to pomylenie pojeć. Lewica ma TV i prasę, prawica ma prasę, a zwykły Janek Kowalski starujący z JOWa co ma- wiece, plakaty?Żarty. Wiem że JOW ładnie brzmi, może będzie sprawiedliwiej bo sam wybierzesz oligarchę który wystaruje a nie zrobi tego za ciebie szef partii . Ale co to zmienia? Ludzie myślcie. Dalej - tym razem w bólach- będą powstawały koalicje a rząd będzie tłumaczył nie spelnienie planu wyborczego przeszkodami w koalicji. Nic się nie zmieni. Prezydenta rozliczysz z jego planu osobiście, ograniczysz liczbę posłów i senatorów - będą mniej znaczący,znikną gabinety polityczne, ba posłowie nie będą mieli aż takich wpływów i możliwości obsadzania stanowisk więc pójdą do parlamentu w więszkej ilości państwowcy, społecznicy . Dużo więcej plusów
Z jakiej racji uważasz, że JOWy mogą być tylko jako dodatek do systemu prezydenckiego? Czy w Wielkiej Brytanii istnieje system prezydencki? Odpowiedź jest, że nie istnieje i tam JOWy są, więc nie mów że JOWy mogą być tylko jako dodatek do systemu prezydenckiego. JOWy oczywiście same w sobie nie naprawią kraju ale są USTROJOWĄ, PODSTAWĄ która musi być spełniona aby w ogóle móc myśleć o naprawie i zmianach w Polsce. Wiece, plakaty, spotkania bezpośrednie z wyborcami, media lokalne, to nie żarty.
Masz lepszy pomysł, stworzyłeś jakąś racjonalną inną inicjatywę, albo wiesz o jej istnieniu to się nią podziel. Chętnie przeczyta.
Ja tu nie piesze w sensie, że ustrój prezydencki jest zły, ale moim zdaniem najpierw wprowadźmy JOWy w takim systemie jaki jest obecny,czyli z premierem na czele a potem będzie w koncu możliwość do dalszych debat publicznych i rozważań.
Dokładnie w JOWach będzie sprawiedliwie, będzie w końcu demokracja. Może Ty głosując będziesz sie kierował czy jest ten kandydat oligarchą i na niego zagłosujesz, ja tak nie robę, więc nie siej demagogi bo moim zdaniem to właśnie czynisz. A prawda jest taka, że wejdą do sejmu ludzie takich jakich obywatele wybiorą i tacy jakcy będą potrafili w ramach swojej inteligencji, kapitału i wpływów przekonać do siebie ludzi. A ten kapitał, wpływy nie będą potrzebne w takiej mierze jak obecnie a do tego obecnie przecież trzeba jeszcze podporzadkować się przywódczej roli jakiejś partii, spójrzmy na takiego Kaczyńskiego, jak pierd..ielnie jakąś gafę i spytają się o to posła PiSu to ten od razu odwraca "kota ogonem", hipokryzja, ludzie nie kupują takiego systemu czyli systemu proporcjonalnego jaki jest obecnie w Polsce i trzeba to zmienić.
Ja myślę, więc nie pisz ludzie myślcie bo mogę napisać tak samo do Cb - zacznij myśleć. Z tymi powstawaniami w bólach koalicji to nie do końca prawda, bo przecież zakładamy że do prowadzi to głównie do systemu dwu partyjnego więc koalicje nie będą jako tako potrzebne, ale owszem będą koalicje ale w ramach jednej partii , bo partie już nie będą wodzowskie tylko obywatelskie i w partiach na pewno będą różne poglady na tą samą sprawę i posłowie będą musieli nauczyć sie działać tak aby liczyło się dobro narodu. WSZYSTKO SIĘ ZMIENI. Oczywiście jak do konca będzie to wyglądało trzeba będzie poczekać. Ale to że jest teraz źle już to widzimy i nie ma na co czekać, skoro założenia JOWów i szanse na to że ten system będzie dużo lepszy są zdecydowane i niepodważalne.