Wyświetl pojedynczy post
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.03.2013, 12:44
Arapaho

Odniose sie tylko do najwazniejszych rzeczy bo kilka spraw do zrobienia mi sie nagromadzilo... Bedzie bardzo nieskladnie bo mam malo czasu.

Cytat:
uderzono 2 grupa pancerną na zgrupowanie Sowieckie pod Kijowem co spowodowało że Stalin zdążył wzmocnic obronę Moskwy . Bez tego manewru posilki dla Moskwy by najprawdopodobniej nie zdażyły
Bez tego manewru (najprawdopodobniej) "flanka ukrainska" nie zostalaby zlikwidowana, sowieci nie straciliby 500-1000 tys. ludzi, a III Rzesza nie podbilaby Ukrainy (sierpien-wrzesien 1941). Na przyklad.

Cytat:
Podaje ci różne możliwosci innych decyzji, działań w różnych okresach czasowych . Nie wszystkie musiały się zdarzyć, inne mogły sie skumulować. Efekt jaki nas interesuje to z końcem wojny Sowieci poza granicami wschodnimi przedwojennej Polski a NIemcy na tyle osłabieni żeby nie stanowili przeciwwagi dla aliantów zachodnich.
Roznica jest taka ze ja nie o idealnej super super konfiguracji gadam, tylko staram sie o takiej w miare realnej. Znaczy staram sie nie odrywac za bardzo od rzeczywistych realiow tamtych lat.

Cytat:
to że Sowieci zostaliby powstrzymani na wschodzie poprzez np.strate Moskwy i wycofanie dalej na wschód nie jest równoznaczne z tym że Niemcy stałyby się silniejsze na wschodzie , a już teoria że przez to stałyby się silniejsze na zachodzie potwierdza że zaczynasz odlatywać w swoim fantazjach
Sowieci wycofujacy sie poza Moskwe nie brzmia mi na sowietow ktorzy moga zadawac III Rzeszy takie straty jak sowieci ze Stalingradu czy z Kurska; czyli ogolnie rzecz biorac sowieci idacy na przod a nie cofajacy sie wydaja mi sie potencjalnie wiekszym zagrozeniem.
A sama III Rzesza z (przykladowo) Ukraina wydaja sie silniejsza ekonomicznie niz III Rzesza bez (przykladowo) Ukrainy.

Cytat:
Przy pokoju alianci - III Rzesza i Stalinie (inaczej lini frontu) przyjmijmy pod Smoleńskiem - nie powstaje TRJN , nie ma na polskich terenach NKWD, sowiecko-komunistyczna partyzantka praktycznie zmarginalizowana a przeciez powstałaby mozliwość przerzucenia do Polski armii Andersa i oddziałów Maczka/ Sosabowskiego, powstanie warszawskie by nie wybuchło.
Abstrahujac od pokoju; od tego czy mozliwy i jak bardzo realna konfiguracja musialaby sie zmienic; przyznajesz sie chociasz do tego ze w twoim pierwszym poscie piszac o spowolnieniu w latach 44-45 przesadziles?

Cytat:
Odpowiedziałem ci że nie ma dla Polski znaczenia czy Polaków będzie okupował niemiecki czy rosyjski Fritzl z tym że ten drugi był o tyle skuteczniejszy że częśc swoich ofiar potrafil przekonac żeby mu pomagały w jego czynach a wiec był trudniejszy dla Polaków do pokonania.
Ofiary z rak sowietow w latach 45-89. Ile? Jako ze ofiar z rak nazistow policzyc nie mozna (przegrali wojne) to przytocz wypowiedzi smietanki politycznej III Rzeszy na temat slowian, przestrzeni zyciowej i Polakow. Potem przytocz ich wypowiedzi na temat Zydow i sprawdz czy potrafili wcielac swoje zapowiedzi w zycie.

Cytat:
Różnica pomiędzy hitlerowcami a sowietami byla taka że pierwsi mordowali wg.klucza narodowego a drudzy wg.klucza klasowego.
Z perspektywy przetrwania narodu polskiego to dosc istotna roznica...

Cytat:
Ja pier...le co za pytania zadajesz. Wiadomo że im wcześniej jest wykonywany ruch tym większe jest zaskoczenie i mniejsza możliwośc jego wykrycia.
Kuzwa chlopie, nie obracaj znowu kota ogonem bo to juz nuzace zaczyna byc. Gadamy o roku 1943 i o tym ze Niemcy byly juz bez szans bo dysproporcje sil byly za duze. Ty piszesz ze Niemcy gromili sowietow w 1941 chociasz sowieci mieli wiecej wojska. Ja pisze ze dzialo sie tak z wielu powodow; miedzy innymi zaskoczenie atakiem. Ty mi piszesz ze zaskoczenie (wywiad) to czesc sztuki wojennej. Ja sie wiec pytam czy Niemcy mogli powtorzyc 1941 w 1943. A ty mi znowu opowiesci tysiaca i jednej nocy produkujesz!

I tak w nawiasie, Hitler nie wyprzedzil sowieckiego ataku bo tego Stalin na 1941 nie planowal (mniej propagandy nazistowskiej?). Hitler tez gowno wiedzial o sowietach bo wywiad niemiecki bardzo sie nie popisal; zdaje sie ze gdzies tak na poczatku kampanii zirytowany Hitler mial powiedziec ze gdyby wiedzial jakie czolgi maja sowieci to by nie zaatakowal.
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 04.03.2013 o godz. 21:18.