Wyświetl pojedynczy post
kuba.j.g.
Senior Member

Od: 07.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.03.2013, 22:45
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Nigdzie nie pisałem, że pozjadałem rozumy i wiem jak "zbawić PKB". Pomysły mogę tylko powtarzać za ekonomistami, bo za cienki Bolek jestem, żeby w kwestiach tak skomplikowanych się wypowiadać (i jacy "Wy" do cholery?).

W podsumowaniu artykułu masz napisane, pogrubionymi literami, cóż się autorowi tekstu nie podoba.

Kończę wątek Kuba, bo kiepsko się rozmawia z kimś, kto chce dyskutować a nie wie o czym.

Pogrubionym stoi w artykule:
"Do tej pory jako jeden z ważnych czynników nie występowania w Polsce kryzysu gospodarczego wymieniano stabilność systemu bankowego, który właśnie rekomendacjami KNF był zmuszany do odpowiedzialnego prowadzenia akcji kredytowej.
Czyżbyśmy teraz lekkomyślnie mieli z tego rezygnować tylko dlatego, że ekipie Tuska ziemia zaczyna się palić pod stopami?"

Opozycja twierdzi, że w Polsce kryzys jest jak ch... a karnowscy pisza, ze jednak on w Polsce nie wystepuje
Dobrze wiesz, że ilośc pieniadza w gospodarce kształtuje popyt. Swego czasu prezes kazał głeboko siegac do kieszeni w celu utrzymania wzrostu gospodarczego. Nie podejżewam prezesa o to, że wie co mówi, bo wielkorotnie dowodził, że jednak nie wie i jak mawiał jeden ekonomista kiedys: Bracia Kaczynscy sa geniuszami ekonomii...juz w wieku 5 lat mieli taka sama wiedze ekonomiczną jak maja teraz (cyt chyba z 2008 roku) Mozna z 99% prawdopodobienstwem stwierdzic, ze gdyby nie wykorzystano dostepnych instrumentów dzieki którym mozna zwiekszyść ilośc pieniadza w gosp. to opozycja by sie darła, że sie własnie tych mozliwosci nie wykorzystuje. Wiesz równiez, ze poluxnienie polityki kredytowej może spowodowac zwiekszenie inwestycji krajowych, zwiekszenie zatrudnienia...To jest sposob na załatwienie kilku spraw na raz czyli: zwiekszenie inwestycji, zwiekszenie popytu wewnetrznego i spadek bezrobocia...Oczywiście nie ma gwarancji, ze przyniesie to zamierzone skutki ale to co zrobili karnowscy w tekscie na swoim portalu to ignorancja do kwadratu bo w ani jednym wersie nie odniesli sie do tego, jakie skutki pozytywne może taki zabieg wywołać. A teraz co mi sie w tym pomysle nie podoba: gdyby taki zabieg miał spowodowac wzrost inwestycji, spadek bezrobocia i miał poprzez to wpłynac na popyt wewnetrzny to OK...jezeli natomiast spowoduje to równiez wzrost liczby udzielanych kredytów konsumpcyjnych to juz jest problem bo Polacy nie mysla o pieniadzach, nie mysla czy ich stać na kolejny kredycik tylko ida i kupuja bo sasiad ma!
Ale przeciez tobie nie trzeba takich rzeczy wyjasniac bo swietnie sobie z tego zdajesz sprawe co nie Tygrysie Bankowosci? I dlatego tym bardziej nie kumam, czemu jedziesz po moich postach skoro wiesz doskonale, ze mam racje...
J. Kaczynski: We mnie jest czyste dobro...