AS82 napisał(a):

|
[...] Jeszcze a propos tego jaki wiersz napisała Szymborska zyjac w glebokiej komunie , albo Mazowiecki który też napisał jakąś książke w latach 50 tych ,co z kibicami Wisły którzy krzyczeli na stadionie "Wisła GTS" ,czy tez są winni ,że taka była rzeczywistość i nie było żadnej innej do wybrania ?
|
Odniosę się jedynie do tego fragmentu. Ci którzy jako rzeczesz krzyczeli "GTS" zazwyczaj jednocześnie na ulicach Nowej Huty dawali odpór komunie. I wiesz jaka między nimi... może inaczej między każdym innym uczciwym człowiekiem, który miał pecha żyć w PRLu jest różnica porównując Ich z Szymborską i Mazowieckim

Jakkolwiek byśmy do tego podeszli czy Szymborska i Mazowiecki byli zaślepieni komuną i dali się jej uwieść, czy też po prostu byli zwykłymi koniunkturalistami to swoją twórczością kolaborowali ze zbrodniczym systemem, który mordował Polskich Bohaterów i zniewalał Nasz Kraj. O Kibicach Wisły czegoś takiego powiedzieć nie można nawet jeśli śpiewali literkę G (ja chodzę na Wisłę od 1986 r., miłość do tego Klubu odziedziczyłem po Bracie i my znając historię literkę G pomijaliśmy) to trzeba wspomnieć o braku akceptacji dla kolejności barw ustalonej przez ubeckich decydentów, a może przede wszystkim o tym, iż w latach 80-tych czy na ulicach Nowej Huty, czy też w zakładzie pracy (ci którzy pracowali w Kombinacie) wiedzieli po której stronie stanąć i tutaj nie piszę tylko o swoim Bracie, ale o wielu Jego Kumplach, których znam z osiedla i ze stadionu.
Na koniec mam do ciebie jedną prośbę nigdy więcej nie czyń takich porównań, wówczas bowiem zrównujesz się z tymi pasiastymi k...mi które Nam od ubeków jadą! Chyba, że jesteś jednym z nich, wtedy twoje porównania staną się dla mnie bardziej czytelne.