piotrek06 napisał(a):

Słuchajcie, mam problem bo poległem podczas sesji i moja edukacja na studiach jest na obecną chwilę zakończona stąd moje pytania:
1. przez ile przysługuje mi jeszcze możliwość ubezpieczania mnie przez rodzica bo w internecie są sprzeczne informacje( jedni mówią o 4 miesiącach a inni że te 4 miechy to bym miał gdybym został absolwentem a tak nic)
2. do kiedy tak w ogóle będę jeszcze studentem(AGH) to znaczy kiedy oficjalnie zostanę skreślony z listy?
3. kiedy zostanę skreślony to ile ma czasu na zarejestrowanie się w UP i jakie są konsekwencje zwłoki( zakładając że nie mam tych 4 miesięcy ubezpieczenia)
z góry dzięki za odpowiedź
|
1. Jeszcze przez miesiąc po dniu oficjalnego skreślenia jesteś ubezpieczony... jest wiele możliwości ubezpieczenie przez rodzica... np. z miejsca ich pracy, ogólne przed skończeniem przez Ciebie 25 roku życia (płatne), indywidualne - jest jakaś firma, której nazwy nie pamiętam gdzie ubezpieczasz się niezależnie od wieku za kwotę 50zł. miesięcznie...
W scanmedzie przyjmą cię nawet jak nie jesteś studentem... a masz podbitą jeszcze legitkę.
2. Masz dokładną datę na legitymacji
3. Jeśli nie chcesz to nie musisz się rejestrować w UP... jak przyjdzie wezwanie do woja to wtedy musisz kombinować... nie będąc zarejestrowany w UP po 3 miesiącach masz możliwość przystąpienia do konkursu na dofinansowanie do własnej działalności gospodarczej. 40 tyś zł.

+ pomostówka 800zł. miesięcznie przez pierwszy rok.
Ja przez rok po zakończeniu studiów pracowałem... wiadomo jak

i nie byłem nigdzie zarejestrowany... ubezpieczenie miałem "przy rodzicach" - z ich miejsca pracy... do momentu aż skończyłem 25 rok życia.
Jak koniecznie chcesz się ubezpieczyć to zadzwoń do jakiejkolwiek firmy ubezpieczeniowej... powiedz że chcesz się umówić na spotkanie i oni Cie ubezpieczą na rok za 20zł. miesięcznie.
Jak cię wywalili to możesz napisać podanie o reaktywację na studia, wówczas jest ubezpieczenie studenckie na uczelni dla takich ludzi... jest ono głównie dla studentów biorących urlop dziekański, studentek które zaszły w ciąże itp. Za moich czasów takie coś było na agh, teraz nie wiem czy dalej istnieje... Ale oczywiście najpierw musisz mieć pozytywną opinię nt. reaktywacji...