Wyświetl pojedynczy post
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.02.2013, 13:01
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
Ela
Bo ja napisalem ze dla Polski korzystne bylo zwyciestwo ZSRR w wojnie z III Rzesza. Wojna zakonczyla sie w 1945.
Ale ja nie polemizuję z tym zdaniem. Popatrz na historię wpisów. Polemizuję ze stwierdzeniem, że system sowiecki był lepszy dla Polaków niż hitlerowski.
I nie skupiam się tylko na sytuacji po II wojnie. Na historię należy patrzeć szerzej.

Cytat:
Podobne plany? Hmm... Elu; zaopatrz sie w porzadna ksiazke o II wojnie swiatowej i wypisz mi jakie plany mieli nazisci, potem zrob to samo z komunistami, a na koniec porownaj.
Ale dlaczego o II wojnie ?
Historia czystek przedwojennych mowi wiele.
Jeśli zaś chodzi o samą wojnę to spójrz co się działo z Polakami którzy znaleźli się po wschodzniej stronie granicy ustanowionej prze Pakt R.-M. Tak, wiem. Katyń to epizod.. :]

A plany u Stalina były zmienne. Był o wiele lepszym dyplomatą i propagandzistą niż Hitler.

Jeszcze raz powtarzam. Nie ma żadnej różnicy mdz. zbrodniczymi systemami, stalinowskim i hitlerowskim.

Cytat:
Satelicka Rumunia i Wegry (sojusznicy III Rzeszy) to tez wynik rokowac aliantow? Tak z ciekawosci pytam.
Nie piszą tego w porządnych książkach o II wojnie ?
W wyniku rokowań podzielono Europę tak a nie inaczej. Stalin nie mogł ugrać więcej. Strefa wpływów - owszem ale nie wcielenie do ZSRR.

A co do planów. To chyba zapominasz, że głównym i nadrzędnym było stworzenie ogólnoeuropejskiego Związku Sowieckiego i poniesienie sztandarów rewolucji do oceanu a z czasem i za ocean.

Cytat:
A my wlasnie nie o przegranych niemcach tylko o zwycieskich gdybamy. A III Rzesza zwycieska to III Rzesza bardzo, bardzo, wroga w stosunku do nas. Przegrana wlasciwie tez, wystarczy wspomniec Warszawe 1944...
Jak juz wspominasz Warszawę to wspomnij też, że to Stalin wydał ją na rzeź.
Specjalnie i z premedytacją, rękami Hitlerowcow.