Odniosie sie tylko do kilku rzeczy bo jestem cholernie spiacy.
kuba.j.g.
Cytat:
|
wieksze szanse przezycia byly jednak pod okupacja niemiecka niz ruska...Hitler nas nie lubil? Tak ale Stalin nas szczerze nienawidzil. Tak jak dla Hitlera priorytetem bylo pozbycie sie zydow, tak dla Stalina priorytetem bylo zniszczenie narodu Polskiego.
|
1) Prosze o dowody (historyczne a nie dupne) wskazujace na to ze Stalin bardziej nienawidzil Polakow niz Hitler.
2) Jesli dla Stalina priorytetem bylo zniszczenie narodu polskiego to czemu do cholery po II wojnie swiatowej go nie zniszczyl?
Cytat:
|
Mamy tez doswiadczenia z zaborow...roznice sa swietnie widoczne do dzisiaj...rozwiniety zachod i Sciana Wschodnia...to sa wlasnie pozostalosci po zaborach.
|
Nie no odjazd, porownywac Prusy/Pruskie Niemcy do nazistowskich. Odjazd.
Ela
Cytat:
|
Nie wiem dlaczego skupiasz się tylko na latach 45-89.
|
Bo ja napisalem ze dla Polski korzystne bylo
zwyciestwo ZSRR w wojnie z III Rzesza. Wojna zakonczyla sie w 1945.
Cytat:
|
Sowieci mieli wobec Polaków zamieszkujących ich ziemie podobne plany co Hitler. masowe mordy elit, masowe deportacje.
|
Podobne plany? Hmm...
Elu; zaopatrz sie w porzadna ksiazke o II wojnie swiatowej i wypisz mi jakie plany mieli nazisci, potem zrob to samo z komunistami, a na koniec porownaj.
Cytat:
|
Stworzenie satelickiej Polski to wynik rokowań z Aliantami. A nie akt łaski Stalina.
|
Satelicka Rumunia i Wegry (sojusznicy III Rzeszy) to tez wynik rokowac aliantow? Tak z ciekawosci pytam.
Worcester
Cytat:
|
Jednym słowem byliśmy mieszkańcami kraju, który został kolonią, ale za to z pełnią praw obywatelskich. Pluralizm polityczny, wolne wybory, wolne media, brak cenzury. Takie ucywilizowane niewolnictwo.
|
Przykladowo, hindusi (z Indii) tak samo odczuli kolonializm jak indianie z ameryki polnocnej? Tak samo odczuwaja konsekwencje kolonializmu
dzisiaj? Think about.
hunter
Cytat:
|
Jeśli ktoś w jakikolwiek sposób próbuje usprawiedliwiać 50-letnią okupację ziem polskich przez radzieckich zbrodniarzy, pisać o ludobójstwach jako "epizodach", to ma po prostu kur*a nierówno pod sufitem.
|
Wypadaloby nauczyc sie czytac ze zrozumieniem, he?
Drozd
Po pierwsze, nie wiadomo czy ten "tajny" memorial jest autentyczny. Po drugie, memorial jedno a realne dzialania nazistow drugie.
Po trzecie i najwazniejsze, memorial (
zakladajac ze byl autentyczny) w przypadku naszej dyskusji nie ma zadnej wartosci. Memorial jest z 1944 roku; bez porazek niemcow nie byloby tego memorialu bo to widmo kleski a nie ideologia zmusily nazistow do zlagodzenia w kilku sprawach.Najlepiej to widac z SS; jak wygrywali to byla bardzo rygorystyczna rekrutacja. Pod koniec wojny rekrutowali do "elity aryjskiej" juz kogo wlezie.
A my wlasnie nie o przegranych niemcach tylko o zwycieskich gdybamy. A III Rzesza zwycieska to III Rzesza bardzo, bardzo, wroga w stosunku do nas. Przegrana wlasciwie tez, wystarczy wspomniec Warszawe 1944...