Wyświetl pojedynczy post
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.02.2013, 11:13
Yossarian napisał(a):Wyświetl post
Gratis? Rozumiem ,ze ten tzw "system szkolenia" nie generuje zadnych kosztow a w ciagu 5 lat na ,ktore sie powolujesz, Fabianski et consortes grali i trenowali za "Bog zaplac" i miseczke ryzu.No faktycznie,istne perpetum mobile.
Po pierwsze, wyraźnie powiedziałem, że pi razy oko. Po drugie, w dalszym ciągu zostaje co najmniej siedem, osiem milionów euro czystego zysku - mało? Po trzecie, nigdzie nie napisałem, że nie generuje kosztów, to Twój dopisek.

Dziwne ,ze tacy np.francuzi czy holendrzy ,pakujacy w mlodziez niewyobrazalne pieniadze, sie od nich nie ucza.
"Pakujący w młodzież niewyobrażalne pieniądze"? A raczysz wspomnieć ile z tego mają czystego zysku? Mowa tu o zysku zarówno sportowym, jak i finansowym.

Jeszcze raz pytam.Calkiem powaznie na czym polega ten tzw.system szkolenia w Legii i czym rozni sie od sytuacji w np.w Gorniku Zabrze ,Ruchu czy we wspomnianym Belchatowie.
Przede wszystkim: nakładami finansowymi, metodyką szkoleniową, ciągłością (praca zarówno na poziomie akademii z młodymi chłopakami, jak i juniorskimi ekipami) i jakością szkolenia, poziomem współpracy z mniejszymi klubami, turniejami / wyjazdami, w których biorą udział, scoutingiem...dużo by wymieniać.

Niemniej jednak, wydaje mi się że znowu muszę to podkreślić, nie uważam, że Legia jest wzorem do naśladowania. Droga, którą idzie Legia może być wzorem, ale samo szkolenie można z pewnością jeszcze lepiej zorganizować. Tak jak mówiłem, dla mnie imponujące / zaskakujące są ich efekty, mimo że nie mają ani połowy jakości systemu szkolenia klubów z Belgii, Holandii, czy Francji, nie mówiąc już o Niemcach. Naprawdę mamy utalentowany naród, szkoda że z tego w żaden sposób nie czerpiemy korzyści w piłce nożnej.

Tak mistrzu.Messi pojawil sie w BCN w wieku13-tu lat,Rybus w Legii 18-tu.Nie widzisz zadnej roznicy ?
Właśnie dlatego unikam już wypowiadania się na forach - nie lubię prostować wybiórczego traktowania faktów, bardzo nudne i czasochłonne zajęcie.

Tak więc równie dobrze mogę powiedzieć do Ciebie: "Tak mistrzu. Żyro (Furman) przyszedł do Legii w wieku 12 (13) lat, a Puyol (Busquets) w wieku 17 lat. Nie widzisz żadnej różnicy?". Dlatego powtarzam, to norma, że do klubu w całym procesie szkolenia przychodzą z zewnątrz 12-latkowie, 13-latkowie, 16-latkowie, czy nawet 18-latkowie.

Rozumiem ,ze z Makami jestes w stalym kontakcie i doskonale znasz kulisy ich odejscia z Wisly.No bo przeciez nie wysuwasz tak kategorycznych wnioskow na podstawie tego co wyczytales w gazetach czy na weszlo.Poza tym wybory ,o ktorych piszesz nie zawsze sa tak oczywiste.
Tak więc cytuję samego zawodnika:

Cytat:
Jak sami przyznają woleli na razie wybrać Bełchatów, ponieważ będą mieli większe szanse na grę w tym zespole.

- Tam będziemy mieć największe szanse gry. Nie wchodziły w role pieniądze, bo to na razie nam nie w głowie tylko dalszy rozwój sportowy - przekonuje Michał Mak.
Faktycznie może dorobiłem sobie do tego ideologię, że większość tak myśli (a tego nie jestem w stanie stwierdzić, jedynie mogę przypuszczać), ale fakt jest taki, że Makowie woleli Bełchatów - nawet mimo, podobno, ich sympatii do Wisły.

Gdyby tak bylo to Stolarski,Zemlo i jeszcze paru innych dzis byloby czescia fantastycznego systemu szkolenia Legii a z tego co wiem to dalej kopia sie po czolach w Wisle i nie zamierzaja w najblizszym czasie z niej odchodzic.
Wiadomo, że wszyscy do Legii lgnąć nie będą. Tym bardziej zawodnicy, którzy Wisłę mają w sercu. Tego nie stwierdzałem. Raczej chodziło mi o takich, którzy będą "neutralni" i będą zastanawiać się co jest najlepsze dla ich rozwoju sportowego.

Szkolenie mlodziezy w Wisle =NIC -ciekawa koncepcja.Spojrzmy: Kolanko U-16,Stolarski U-18,Zemlo U-18,Uryga U-19,Chrapek U-21,Nalepa U-21 i jeszcze paru innych ,ktorzy albo ocierali sie o kadry mlodziezowe albo brali udzial w konsultacjach.I jakze to tak mlodziezowi reprezentanci i bez akadem ? No nie moze byc...
"Nic" to faktycznie spora przesada z mojej strony i tu się z Tobą zgadzam, ale efekty w przełożeniu na seniorski futbol są marne, powiedzmy sobie szczerze...A cała w tym sztuka żeby szkolenie przełożyć na efekty w futbolu seniorskim i to właśnie jest przewaga Legii nad każdym innym klubem w Polsce.

To tyle z mojej strony, swoje zdanie wyraziłem, może przesadzam, ale uważam, że bez zmiany polityki w Wiśle lepiej nie będzie. No chyba, że Pan Bogusław sypnie groszem, to znowu na jakiś czas będzie w Krakowie dobra ekipa. A potem, z racji takiej, że zawsze będzie brak tej dodatkowej gotówki ze sprzedaży utalentowanych chłopaków, sprawa się rypnie.

Jeszcze jedno, co mi się nasuwa. Dobrze zorganizowane szkolenie w klubie sprawia również, że klub jest postrzegany jako profesjonalnie zarządzany, że ma podstawy swojego funkcjonowania, a nie jest kaprysem jednego możnego człowieka i to od jego widzimisie zależy przyszłość klubu. Taka stabilność przyciąga sponsorów. Warto to też wziąć pod uwagę.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 27.02.2013 o godz. 11:16.
Odpowiedz cytując