rw88 napisał(a):

|
Racz zauważyć, że pensje tym piłkarzom sfinansowało w dużej mierze kilka transferów młodych chłopaków wychodzących z Legii, za jakieś drobne 15 milionów euro w ciągu bodaj pięciu lat, mówię tutaj o młodych chłopakach - Fabiański, Janczyk, Wolski, Rybus, Borysiuk...A sam wymieniłeś trójkę grajków, którzy zapewne dorzucą się do tej kwoty. Również dziękuję za uwagę. Krótko mówiąc, pi razy oko w ciągu sześciu bodaj lat, roczny budżet Legia dostała gratis.
|
Gratis ? Rozumiem ,ze ten tzw "system szkolenia" nie generuje zadnych kosztow a w ciagu 5 lat na ,ktore sie powolujesz, Fabianski et consortes grali i trenowali za "Bog zaplac" i miseczke ryzu.No faktycznie,istne perpetum mobile.Dziwne ,ze tacy np.francuzi czy holendrzy ,pakujacy w mlodziez niewyobrazalne pieniadze, sie od nich nie ucza.
rw88 napisał(a):

|
raz powtarzam tą prostą matematykę: nie byłoby w Legii systemu szkolenia = nie byłoby prawdopodobnie wielu z tych chłopaków wyszukanych w młodym wieku na terenie całej Polski, w małych klubikach.
|
Jeszcze raz pytam.Calkiem powaznie na czym polega ten tzw.system szkolenia w Legii i czym rozni sie od sytuacji w np.w Gorniku Zabrze ,Ruchu czy we wspomnianym Belchatowie.
rw88 napisał(a):

|
To, że mało kto przechodzi cały cykl szkolenia od bobasa po seniora, to norma w każdym klubie świata. Zresztą podany przeze mnie przykład Barcelony (wzorca ponoć we względach akademii) jest w dużej mierze adekwatny do Twojego przykładu
|
Tak mistrzu.Messi pojawil sie w BCN w wieku13-tu lat,Rybus w Legii 18-tu.Nie widzisz zadnej roznicy ?
rw88 napisał(a):

|
Gdyby młodzież przychodząca do Warszawian nie wiedziała, że w Legii stawia się na młodych, pewnie wybraliby jakiś Bełchatów, gdzie "można się ograć". Tak jak Makowie - mieli wybór Wisła, lub Bełchatów. W Wiśle wiadomo - jest jak jest, to postanowili wybrać pośrednią opcję.Nie mówię oczywiście, że akurat Makowie Wiśle by się przydali (może tak, może nie, mleko już się rozlało w każdym razie), ale pokazuje to mechanizm myślenia młodego chłopaka, który planuje krok naprzód w swojej karierze. W Wiśle nawet jeśli ich zapewniano, że dostaną swoją szansę, to nie jest to klub, który wzbudzi w takim chłopaku zaufanie. I w sumie słusznie.
|
Rozumiem ,ze z Makami jestes w stalym kontakcie i doskonale znasz kulisy ich odejscia z Wisly.No bo przeciez nie wysuwasz tak kategorycznych wnioskow na podstawie tego co wyczytales w gazetach czy na weszlo.Poza tym wybory ,o ktorych piszesz nie zawsze sa tak oczywiste.Gdyby tak bylo to Stolarski,Zemlo i jeszcze paru innych dzis byloby czescia fantastycznego systemu szkolenia Legii a z tego co wiem to dalej kopia sie po czolach w Wisle i nie zamierzaja w najblizszym czasie z niej odchodzic.
rw88 napisał(a):

|
Akademia to tylko element całego systemu szkolenia (który w Legii, jak wspominałem doskonały nie jest, ale zawsze lepsze to niż NIC, które w tym względzie ma Wisła), ale patrząc na Twój post nie podejrzewam Cię, że mój argument do Ciebie trafi...to tak bardzo dyplomatycznie i okrężnie ujmując proste stwierdzenia na Twój temat, które nasuwają mi się po Twojej wypowiedzi - nie chcę być obraźliwy, więc pozostańmy przy "ignorancji". Pozdrawiam!
|
Akademia to tylko jeden z elementow funkcjonowania klubu-utaj pelna zgoda.To tylko czesc ukladanki wcale nie najwazniejsza ale za to doskonale prezentujaca sie w mediach,tym bardziej ,ze lud obecnie domaga sie stawiania na mlodych polakow.
Szkolenie mlodziezy w Wisle =NIC -ciekawa koncepcja.Spojrzmy: Kolanko U-16,Stolarski U-18,Zemlo U-18,Uryga U-19,Chrapek U-21,Nalepa U-21 i jeszcze paru innych ,ktorzy albo ocierali sie o kadry mlodziezowe albo brali udzial w konsultacjach.I jakze to tak mlodziezowi reprezentanci i bez akadem ? No nie moze byc...
Osobistych wycieczek ,nie bede komentowal ,powiem Ci tylko jedno-nie baw sie w dyplomacje,wal smialo,mnie bardzo trudno obrazic.