rw88 napisał(a):

Racz zauważyć, że pensje tym piłkarzom sfinansowało w dużej mierze kilka transferów młodych chłopaków wychodzących z Legii, za jakieś drobne 15 milionów euro w ciągu bodaj pięciu lat, mówię tutaj o młodych chłopakach - Fabiański, Janczyk, Wolski, Rybus, Borysiuk...A sam wymieniłeś trójkę grajków, którzy zapewne dorzucą się do tej kwoty. Również dziękuję za uwagę. Krótko mówiąc, pi razy oko w ciągu sześciu bodaj lat, roczny budżet Legia dostała gratis.
|
Biorąc pod uwagę rosnący dług Legii, to z kasy uzyskanej za wymienionych zawodników, sfinalizowali co najwyżej sznurówki a nie pensje dla nowych. Inna sprawa, że Fabiański czy Janczyk to są zawodnicy, którzy żadnego związku ze słynną warszawską akademią nie mają. Teza o gratisowym budżecie też jakoś do mnie nie przemawia, bo jak klub pozbywa się czołowych zawodników, to jakby nie patrzeć mocno się osłabia (patrz Wisła).
Poczekajmy rok a może się okaże, że w Warszawie zaciskanie pasa osiągnie poziom jakiego Wisła nigdy nie doświadczyła, gdyż jak napisałem w innym temacie Cupiał dla Wisły nie równa się ITI dla Legii.
KOMINEK napisał(a):

|
Problemem nie jest brak akademii ale problemem jest brak boisk treningowych skauting na najwyższym poziomie oraz szkolenia 17 -19 latków.
|
Wydaje mi się patrząc na zachodnie kluby, że w momencie gdy zawodnik kończy 18 lat, kończy się jednocześnie okres jego szkolenia. Od niego samego tylko zależy czy będzie doskonalił swoje umiejętności i w jakim tempie będzie zdobywał doświadczenie. Co do akademii, zarówno rozbudowana baza treningowa jak i skauting są jej elementami, bo przecież nie sam internat z setką dzieciaków, którzy nawet nie mają gdzie kopać.