Yossarian napisał(a):

Nie sledze na biezaco skladu Legii i jej polityki kadrowej,ale wywolany do tablicy postanowilem zglebic temat.Oto ostatni ich mecz ze scyzorami ,w ktorym w podstawowym skladzie wystapili :
Kuciak (MSK Zlina)-Jedrzejczyk (Iglopol Debica),Zewlakow (Drukarz W-wa),Astíz (Atl.Bilbao),Warzywniak (Sparta Zlotow)-Breszczynski (TPS Winogrady),Vrdoljak (Vojvodina Nowy Sad),Lukasik (Olimpia Milki),Radovic (Mladost Ragotica),Kosecka (Fc Nantes),Ljuboja(Dinamo Vinkovci)
Hmmm...Wychowankow jakos nie widac.
Produkty akademii-3sztuki :
Jedrzejczyk- w Legii od 19 roku zycia
Lukasik-w Legii od 17 roku zycia
Kosecka-W Legii od 18 roku zycia
Oto fakty w sprawie mitycznej akademii.
Dziekuje za uwage.
|
Racz zauważyć, że pensje tym piłkarzom sfinansowało w dużej mierze kilka transferów młodych chłopaków wychodzących z Legii, za jakieś drobne 15 milionów euro w ciągu bodaj pięciu lat, mówię tutaj o młodych chłopakach - Fabiański, Janczyk, Wolski, Rybus, Borysiuk...A sam wymieniłeś trójkę grajków, którzy zapewne dorzucą się do tej kwoty. Również dziękuję za uwagę. Krótko mówiąc, pi razy oko w ciągu sześciu bodaj lat, roczny budżet Legia dostała gratis.
Jeszcze raz powtarzam tą prostą matematykę: nie byłoby w Legii systemu szkolenia = nie byłoby prawdopodobnie wielu z tych chłopaków wyszukanych w młodym wieku na terenie całej Polski, w małych klubikach. To, że mało kto przechodzi cały cykl szkolenia od bobasa po seniora, to norma w każdym klubie świata. Zresztą podany przeze mnie przykład Barcelony (wzorca ponoć we względach akademii) jest w dużej mierze adekwatny do Twojego przykładu. Gdyby młodzież przychodząca do Warszawian nie wiedziała, że w Legii stawia się na młodych, pewnie wybraliby jakiś Bełchatów, gdzie "można się ograć". Tak jak Makowie - mieli wybór Wisła, lub Bełchatów. W Wiśle wiadomo - jest jak jest, to postanowili wybrać pośrednią opcję.
Nie mówię oczywiście, że akurat Makowie Wiśle by się przydali (może tak, może nie, mleko już się rozlało w każdym razie), ale pokazuje to mechanizm myślenia młodego chłopaka, który planuje krok naprzód w swojej karierze. W Wiśle nawet jeśli ich zapewniano, że dostaną swoją szansę, to nie jest to klub, który wzbudzi w takim chłopaku zaufanie. I w sumie słusznie.
Akademia to tylko
element całego systemu szkolenia (który w Legii, jak wspominałem doskonały nie jest, ale zawsze lepsze to niż NIC, które w tym względzie ma Wisła), ale patrząc na Twój post nie podejrzewam Cię, że mój argument do Ciebie trafi...to tak bardzo dyplomatycznie i okrężnie ujmując proste stwierdzenia na Twój temat, które nasuwają mi się po Twojej wypowiedzi - nie chcę być obraźliwy, więc pozostańmy przy "ignorancji". Pozdrawiam!