nesta napisał(a):

Podsumujmy to trochę..
Wszystko wskazuje na to, że od nowego sezonu przywitamy w Wiśle Nawałkę. Potwierdził to Cupiał, potwierdził ponownie dziś Borek ( "Nawalka bedzie nowym otwarciem Wisly. Adam ma swoje zasady i wymagania. Wydaje mi sie, ze jest ostatnia szansa na normalnosc." ). Mam mieszane uczucia. Z jednej strony posiada to o czym pisałem w kontekście byłych zawodników, obejmujących stanowisko trenera drużyny - charyzmę, osobowość, pewność siebie. Z drugiej, niewiele wiadomo o jego warsztacie tak do końca.
|
Jestem podobnego zdania.
Nawałka?
Nie wierzę w człowieka. Nawet pomimo jego osiągnięć w Górniku.
W Zabrzu Nawałka dostawał no namów, w większości Polaków. których musiał jakoś ustawiać, szkolić. Efektem była jakoś tam zgrana paka, ktora wygrywała dzięki wybieganiu, ambicji, kilku schematom.
A Cupiał chce dac trenerowi wyszkolonych już i w miarę ustawionych piłkarzy z Zachodu, którzy jak zobaczą bazę szkoleniową i warsztat Nawałki, zaczną odliczać dni do lukratywniejszego kontraktu w jakiejś III Bundeslidze.
Jedno przeczy drugiemu.
Jeśli Nawałka, to najpierw akademia, kilka lat pracy i oczekiwanie wyników pracy trenera Adama.
Jesli piłkarze z Zachodu to trener choćby pokroju Maaskanta, który nawet z zachodniego szrotu wydobędzie, co nalepsze nie przejmując się szkoleniem i akademiami.