Wyświetl pojedynczy post
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.02.2013, 17:12
Podsumujmy to trochę..

Wszystko wskazuje na to, że od nowego sezonu przywitamy w Wiśle Nawałkę. Potwierdził to Cupiał, potwierdził ponownie dziś Borek ( "Nawalka bedzie nowym otwarciem Wisly. Adam ma swoje zasady i wymagania. Wydaje mi sie, ze jest ostatnia szansa na normalnosc." ). Mam mieszane uczucia. Z jednej strony posiada to o czym pisałem w kontekście byłych zawodników, obejmujących stanowisko trenera drużyny - charyzmę, osobowość, pewność siebie. Z drugiej, niewiele wiadomo o jego warsztacie tak do końca. Wydaje się jednak, że facet wie co robi. Ale zauważcie, że to znowu jak pisałem, pokazuje jak Cupiał wybiera trenera. Czy zrobił jakiś "research" odnośnie Nawałki ? Nie, po prostu to były piłkarz Wisły co czyni go naturalnym kandydatem.. Nosz ....a od 15 lat dokładnie to samo! Pamietam, ze Liczka przychodził, bo "to fajny facet, dlaczego nie dac mu szansy, ma dobra opinie". Jedyny przemyslany wybor ostatnimi czasy, to było dla mnie zatrudnienie Maaskanta, z którym Basałaj kilkukrotnie długo rozmawiał, chcać poznać jego wizję pracy w Wiśle. Czy Cupiał analizuje, rozważa, spotyka się, rozmawia z trenerami - kandydatami czy słucha tylko Rogali, Kapki i Bednarza plus wyciąga wnioski ze swojej (nie)znajomości piłki ?

W sprawie akademii. Nie patrzmy na infrastrukturę Wisły w czarno-białym schemacie. Albo super akademia albo to co jest teraz. Jeśli Cupiał nie chce stworzyć akademii to absolutnie priorytetem, i to mu powinni wszyscy non stop przypominać, jest stworzenie odpowiedniej bazy treningowej. Akademia =/= baza treningowa. Czyli boiska, odnowa, odpowiednie zaplecze medyczne. Jeśli o to zadba, jest szansa, że nawet jeśli nie będzie akademii z prawdziwego zdarzenia, to będzie można utrzymywać się na wysokim poziomie. Do akademii jak widać Cupiała się nie przekona, ale boiska to jest już całkowite minimum, jeśli chodzi o infrastrukturę. Będzie to też procentować na decyzje piłkarzy i trenerów, którzy rozważać będą przyjście do Wisły. Nie może być tak, że Wisła kupuje zawodnika i on po roku zaczyna cofać się w rozwoju !

Zastanawia mnie też, dlaczego Cupiał odrazu stawia się w przegranej pozycji jeśli chodzi o akademię. Boi się, że ktoś podbierze mu zawodnika ? To niech stworzy warunki takie, że chłopak propozycję konkurencji po prostu wyśmieje!

Mam wrażenie, że trochę mierzymy tych ludzi z Wisły, z futbolu, własną miarą. Myślimy, że to ludzie na poziomie, inteligentni, obdarzeni mądrością. Nie wiem, tacy jak nasi znajomi, rodzina. Po prostu normalni. A trzeba uczciwie spojrzeć prawdzie w oczy. Polskie srodowisko pilkarskie jest niesłychanie zdegenerowane, małe, proste, prymitywne i głupie. Działacze, piłkarze, trenerzy.. To jest etyczne bagno w dużej większości niestety. Często spodziewamy się racjonalnych, logicznych wniosków, po osobach, po których spodziewać się tego nie należy.
Tu uważam, świetny jest przykład nowego prezesa Legii. On nie jest wybitny, on nie jest niewiadomo jaki. On jest po prostu normalny, inteligentny, jest spoza układu, środowiska i piłkarskiego betonu. Jest menadzerem jakich w dobrych firmach pełno i dano takiej osobie działać w piłce. Jest mną, tobą czy innym panem X, który ma mądre pomysły i który dostał możliwość ich realizacji. I Cupiał to też musi zrozumieć.

Myślicie, że kto go odwodzi i odradza mu ciągle zbudowanie akademii ? Jakby można wtedy kręcić lody na transferach miernot z zagranicy ?
Ostatnio edytowane przez nesta : 25.02.2013 o godz. 17:16.
Odpowiedz cytując