Wyświetl pojedynczy post
kuba.j.g.
Senior Member

Od: 07.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.02.2013, 14:04
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
Porównywać "inwestycje" SKOKU (prywatnego i nieobowiązkowego) z "inwestycjami" środków państwowych (państwowego i obowiązkowego) może naprawdę tylko "oszołopowiec".

Podaj więc z uczciwości kwoty jakie są "inwestowane" ze środków państwowych na SKOKI,GP, Nowe Pańswo i Rydzyka. Konkretnie.

Jeżeli nadal czują sie Polakami, to tak. Znam osoby, które mimo kilku pokoleń prześladowań i rugowania z nich polskości, nadal zachowały swoją świadomość (a często także język!) i wróciły do Polski. One wcale nie chciały jechać do Kazachstanu dla pieniędzy, one zostały tam siłą wywiezione w nędzę i poniewierkę...

No widzisz, Twoja córka już w pierwszym pokoleniu posługuje się językiem angielskim jako pierwszym, więc jakim językiem będą sie posługiwać jej dzieci? A nikt w Anglii nie zabrania wam posługiwania sie językiem polskim, nikt was też siłą do Anglii nie wywiózł. Miej szacunek do ludzi, którzy w którymś tam pokoleniu na obczyźnie, w prześladowaniu, zachowali obyczaje, świadomość i język.

Porównywanie transferu gigantycznych pieniędzy na zachód pochodzących z łupienia nas przez zagraniczne firmy, do wysyłania ciężko zarobionych pieniedzy do pozostałej jeszcze rodziny w Kazachstanie, zesłanej tam jeszcze przez Stalina, a żyjącej w nędzy, jest naprawdę idiotyczne. W zasadzie aż się prosi, by zrobić to co sam napisałeś:

"Czasem naprawde załuje, że mnie mama z tata nie nauczyli, żeby głupkowi wprost powiedziec, że jest głupi i tyle"

I jeszcze jedno, piszesz :

Jak to się ma do Twojej ucieczki z merytorycznej dyskusji w temacie Smoleńsk, gdzie udowodniłem Ci niewiedzę, nie doczekując się dobicia "prawdą ani faktami". Od Twojej wypowiedzi cytat: "Do reszty odniose sie po pracy a ze mam jej wiele, to pewnie dopiero w sobote." minęło kilka tygodni, a odniesienia i "dobicia faktami" się nie doczekałem

"A u was biją murzynów". Nie sypały, ale ciężko przypuszczać by przez niecałe 2 lata rządów Jarek z Leszkiem mogli zrealizować wszelkie swoje postulaty. I tak zrobili całkiem sporo - już nie pamiętasz jaka nagonka była na walkę z korupcją i na "faszystowskie" CBA? Nie da się ukryć, że Jarek ma postulat opodatkowania sklepów w swoim programie i będzie do tego dążyć. A co na ten temat mówi rządzący od ponad 5 lat Donek?

Tusk tego nie wymyślił, ale Tusk nie zamierza nic z tym robić. Ba, Tusk wogóle nie zamierza nic robić, poza skubaniem Polaków i nakładaniem kolejnych danin.

Jakbym nie żył w 2006 roku w Polsce, to może i bym Ci uwierzył, że to nie wprowadzanie zmian spowodowało nagonkę na PiS w tamtych latach.

Oczywiście że tak - zgadzam się w 100%. Tylko czy pamiętasz kto w latach 2005-2007 usiłował nam wmówić, że Polacy wyjeżdżają z kraju tylko ze strachu przed pisowską biedą i ciemnotą , i kto obiecywał "sprawimy, że Polacy z emigracji będą chcieli wracać do domu i inwestować w Polsce".

Latwiej jest zachować tozsamośc i pamiec o ojczyźnie ludziom którzy zostali z niej wywiezieni. My mówimy o 3 a moze nawet 4 pokoleniu, o wnukach czy prawnukach tych ludzi. Nigdzie nie napisałem, że pierwsze pokolenie wywiezionych ma problemy z identyfikowaniem się z Polska.
Nie napisałem, że angielski jest pierwszym jezykiem mojej córki ale, że takim sie powoli staje. To raczej naturalne skoro chodzi do angielskiej szkoły. To czy jej dzieci beda mówiły po polsku to już inna sprawa i moja w tym głowa, żeby jednak wiedziały skąd pochodzą i jezyka w jakims zakresie jednak sie nauczyły...
To zależy o jakich pieniądzach mówimy tak? Gdyby tacy imigranci transferowali z Polski kwoty w miliardach pewnie jednak bys pisał co innego.
A w smolensku to klepcie sie po tyłeczkach sami...macie swoje komisje, raporty a wszystko co nie jest zgodne z powyższym jest sprowadzane do poziomu manipulacji a mnie taka zabawa nie interesuje...choc moze jeszcze kiedys mi sie zachce...
J. Kaczynski: We mnie jest czyste dobro...