Szpen napisał(a):
|
jakby policzyć rzetelnie inwestycje SKOKów w PiS wyszłyby ciekawe liczby. takie to .......enie oszołopisowców
|
Porównywać "inwestycje" SKOKU (prywatnego i nieobowiązkowego) z "inwestycjami" środków państwowych (państwowego i obowiązkowego) może naprawdę tylko "oszołopowiec".
kuba.j.g. napisał(a):
|
A teraz, żeby byc uczciwym wygrzeb dane jakiez to kwoty wchodzą w gre w przypadku SKOKow, Gazety Polskiej, GP codziennej, Nowego Panstwa, ile szmalu dostał Rydzyk na wiercenie dziur w ziemi budżetu w zamian za milczenie w sprawie pewnej ustawy
|
Podaj więc z uczciwości kwoty jakie są "inwestowane" ze środków państwowych na SKOKI,GP, Nowe Pańswo i Rydzyka. Konkretnie.
kuba.j.g. napisał(a):
|
Naprawde sadzisz, ze potomkowie Polaków zesłanych w dalekie rejony Rosji to sa Polacy jeszcze? Toz to 2-3 pokolenie! Ciekawe jaki ich procent mówi w ogóle po polsku...Oni chetnie oczywiście skorzystaja z mozliwości które da im ojczyzna ich dziadków czy pradziadków, przyjada, poucza sie, popracują a pieniadze wyslą rodzinom w tymze Kazachstanie, Rosji itd...
|
Jeżeli nadal czują sie Polakami, to tak. Znam osoby, które mimo kilku pokoleń prześladowań i rugowania z nich polskości, nadal zachowały swoją świadomość (a często także język!) i wróciły do Polski. One wcale nie chciały jechać do Kazachstanu dla pieniędzy, one zostały tam siłą wywiezione w nędzę i poniewierkę...
kuba.j.g. napisał(a):
|
Moja córka 5/7 ze swojego życia przezyła w Anglii i jej pierwszym jezykiem staje sie powoli angielski ale po polsku czyta lepiej niz nie jeden smark w szkole w Polsce. Pisze równiez bardzo dobrze! Dl;aczego? Dlatego, ze matka i ojciec o to zadbali! uczyli ja składac literki od 4 roku życia! Poswieciłem na to wiele czasu, wiele pracy ale warto bylo bo mam teraz dziecko dwujezyczne.
|
No widzisz, Twoja córka już w pierwszym pokoleniu posługuje się językiem angielskim jako pierwszym, więc jakim językiem będą sie posługiwać jej dzieci? A nikt w Anglii nie zabrania wam posługiwania sie językiem polskim, nikt was też siłą do Anglii nie wywiózł. Miej szacunek do ludzi, którzy w którymś tam pokoleniu na obczyźnie, w prześladowaniu, zachowali obyczaje, świadomość i język.
kuba.j.g. napisał(a):
|
Znaczy masz gdzieś jak ludzie wywoża z Polski zarobione w niej pieniadze tak? Ta sama miara podchodziśz do milionów złotych zysków transferowanych przez zagraniczne firmy działajace w Polsce?
|
Porównywanie transferu gigantycznych pieniędzy na zachód pochodzących z łupienia nas przez zagraniczne firmy, do wysyłania ciężko zarobionych pieniedzy do pozostałej jeszcze rodziny w Kazachstanie, zesłanej tam jeszcze przez Stalina, a żyjącej w nędzy, jest naprawdę idiotyczne. W zasadzie aż się prosi, by zrobić to co sam napisałeś:
"Czasem naprawde załuje, że mnie mama z tata nie nauczyli, żeby głupkowi wprost powiedziec, że jest głupi i tyle"
I jeszcze jedno, piszesz :
kuba.j.g. napisał(a):
|
Zanim Cie zjada jak szmate powiem Ci tylko, że możesz im walic Bóg jeden wie co miedzy oczy a oni i tak uznaja, że skoro przedstawiasz fakty przeciwne ich "faktom" to oznacza tylko tyle, że albo Ty albo fakty sa zmanipulowane...Ich prawdą ani faktami nie dobijesz...tu trzeba doswiadczenia a mi go niestety brakuje...No i potrzeba chamstwa jakie oni stosuja bez mrugniecia okiem...Chamstwo to też jest jakis argument...
|
Jak to się ma do Twojej ucieczki z merytorycznej dyskusji w temacie Smoleńsk, gdzie udowodniłem Ci niewiedzę, nie doczekując się dobicia "prawdą ani faktami". Od Twojej wypowiedzi cytat: "Do reszty odniose sie po pracy a ze mam jej wiele, to pewnie dopiero w sobote." minęło kilka tygodni, a odniesienia i "dobicia faktami" się nie doczekałem
Manson33 napisał(a):
Leszek i Jarek byli lepsi w tym temacie ?
Za ich czasów Reale i inne Tesca sypały kasą do budżetu ?
|
"A u was biją murzynów". Nie sypały, ale ciężko przypuszczać by przez niecałe 2 lata rządów Jarek z Leszkiem mogli zrealizować wszelkie swoje postulaty. I tak zrobili całkiem sporo - już nie pamiętasz jaka nagonka była na walkę z korupcją i na "faszystowskie" CBA? Nie da się ukryć, że Jarek ma postulat opodatkowania sklepów w swoim programie i będzie do tego dążyć. A co na ten temat mówi rządzący od ponad 5 lat Donek?
Manson33 napisał(a):
Żartem jest natomiast wykazywanie przez sieci handlowe rentowności na poziomie 1%
przy wskaźniku tych sieci w Francji czy Anglii w granicach 12-17%.
To naprawdę nie jest wymysł Tuska, wszyscy poprzednicy też maczali w tym palce.
|
Tusk tego nie wymyślił, ale Tusk nie zamierza nic z tym robić. Ba, Tusk wogóle nie zamierza nic robić, poza skubaniem Polaków i nakładaniem kolejnych danin.
Manson33 napisał(a):
|
Kto bronił zmieniać sytuację czy to Leszkowi Millerowi czy Jarosławowi Kaczyńskiemu ?
|
Jakbym nie żył w 2006 roku w Polsce, to może i bym Ci uwierzył, że to nie wprowadzanie zmian spowodowało nagonkę na PiS w tamtych latach.
emj10 napisał(a):
|
Jak tak dobrze było w latach 2005-2007 to czemu ludzie zamiast zostawać i napawać się stałym wzrostem po 6% co kwartał masowo wyjeżdżali z kraju? Odpowiedź jest prosta, bo pomimo tego, że jest lepiej niż dekadę, czy dwie temu wciąż dysproporcje są ogromne.
|
Oczywiście że tak - zgadzam się w 100%. Tylko czy pamiętasz kto w latach 2005-2007 usiłował nam wmówić, że Polacy wyjeżdżają z kraju tylko ze strachu przed pisowską biedą i ciemnotą , i kto obiecywał "sprawimy, że Polacy z emigracji będą chcieli wracać do domu i inwestować w Polsce".