|
Nie no naprawde nieźle...Nie kategoryzujemy Polaków ze wzgledu na znajomosc jezyka...Jak jakas rodzina siedzi na emigracji 40 lat, albo 60to znajomosc jezyka ostatniego pokolenia bardzo dobrze swiadczy o tym, jak była Polskosc pielegnowana w domu i w całej rodzine na przestrzeni tych kilkudziesieciu lat! To jest własnie FUNDAMENT! Jak 16-latek nie zna polskiego to nie świadczy o braku patriotyzmu u niego w prostej lini ale świadczy o tym, że jego dziadkowie i rodzice go patriotyzmu nie nauczyli! Moja córka 5/7 ze swojego życia przezyła w Anglii i jej pierwszym jezykiem staje sie powoli angielski ale po polsku czyta lepiej niz nie jeden smark w szkole w Polsce. Pisze równiez bardzo dobrze! Dl;aczego? Dlatego, ze matka i ojciec o to zadbali! uczyli ja składac literki od 4 roku życia! Poswieciłem na to wiele czasu, wiele pracy ale warto bylo bo mam teraz dziecko dwujezyczne. Córka ma w szkole nauczycielke będaca wnuczka żołnieza armii Andersa...dziewczyna nie mówi po polsku NIC! Czy mozna ja uznac za Polkę? Ona sama mówi o sobie, że jest Angielką! O czym tu dyskotować? Owszem ona interesuje się krajem przodków, jej rodzina pochodzi z Lublina, aktualnie dziewczyna jest w Krakowie z mężem na feriach zimowych ale nie ma np.ambicji posiadania umiejetności posługiwania sie jezykiem polskim ale czy jest patriotka? NIe! Ona tylko zdaje sobie sprawe skad wywodzi sie jej rodzina i czysta ciekawosc sprawia, że zadaje pytania, próbuje odszukać siostry czy braci jej dziadka...nic wiecej.
A czemu łatwiej by namówic potomków Polaków z rosjii czy Kazachstanu niz z USA Kanady czy Australii? No to chyba jest oczywiste...poniewaz jesteśmy Polakami to KASA jest niestety sprawą decydujaca...i własnie dlatego ci i tamci by nie wrócili...no chyba, że by im kase dac taka sama na długich kontraktach...wtedy by do Polski przyjechali, ale razcej na takich samych zasdach ja przyjechał by Szkot, brazylijczyk czy chinczyk..niektórzy może by nawet zostali...tak jak został np. Kevin Aiston
Ostatnio edytowane przez kuba.j.g. : 23.02.2013 o godz. 03:33.
J. Kaczynski: We mnie jest czyste dobro...
|