W mojej ocenie:
- RAM, optymalnie, minimalnie, 8 GB najlepiej w jednej kości, w laptopach najczęściej są dwa sloty więc jak coś będziesz miał jeden wolny do ewentualnej rozbudowy. Pomiędzy 8 GB a 16 GB nie ma obecnie odczuwalnej różnicy, 4 GB będzie za mało lub "na styk" na trzy przeglądarki, photoshopa itp.
- procesor, tu w tym przedziale wyboru nie będzie za dużego, najlepiej jakby były 4 rdzenie, do tego Windows 64 bit, Photoshop i przeglądarki śmiało poradzą sobie z podzieleniem zadań na poszczególne rdzenie, choć 2 rdzenie powinny sobie poradzić.
- grafika zintegrowana, jak photoshop tylko do małej obróbki to wystarczy w zupełności.
- dysk. I tu bym polecił SSD. Nie potrzebujesz wiele miejsca. Taki 100 GB byłby idealny. Do zadań jakie wymieniłeś, dysk może nadrobić ewentualny budżetowy procesor, przeglądanie 60 kart przy dysku SSD i zapasie RAMu nie różni się za wiele od otwarcia jednej. Właściwie tylko łącze ogranicza komputer. Z tym, że dysk SSD + system to już 6-7 stówek. Nie podałem żadnego konkretu, ale wiesz teraz za czym się rozglądać.
Najwydajniejszy procesor ma ten DELL na i3. Ale "tylko" 6 GB RAMu, może wystarczyć, może zabraknąć. I dysk, dyski tam są budżetowe, nie ma danych, ale zapewne 5400 obrotów, co utrudnia pracę na sprzęcie mobilnym wg. mnie. Są najzwyczajniej wolne.
Reszta ma podobne procesory. Ja bym wziął
http://allegro.pl/acer-ne56r15u-b950...005820642.html i kupił dysk SSD, można wymienić nie tracąc gwarancji itp. Nie ma USB 3.0 ale z tego co piszesz nie potrzebujesz. Procesory ma podobne do tamtych z wyjątkiem tej i3, karta zintegrowana tak jak tamte z wyjątkiem tej Toshiby, 8 GB w porządku. Dobrać dysk i myślę, że spełni Twoje oczekiwania.