Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.02.2013, 01:27
Zwrócić Polskę nam miała Solidarność z Maryją na sztandarach, a do rozkradania wyciągnęli łapy jako pierwsi jeszcze przed komuchami. Stolarkę i Hutę Szkła w Wołominie szybko przetrawili i wypluli, a teraz zostały zgliszcza. W całej Polsce działo się to na mniejszą, albo większą skalę, a właśnie teraz brakuje tych średnich i dużych zakładów, na których całe familie się uwłaszczały, a teraz krzyczą, że mało, bo za komuny było i tak lepiej.

Wszystkich nierobów (40-letnich emerytów, rencistów z dłuższą nogą, związkowców, nauczycieli, ludzi wyciągających socjal na lewo i prawo, rolników z Marszałkowskiej, wiecznych studentów i bumelantów) należy pogonić kijem i zaprząc do roboty to może coś się zmieni na lepsze za kilka dekad.

Zacząłem nawet liczyć patologie jakie spotyka się w życiu zawodowym, ale nie da się. Nie da się tego zliczyć, chyba że ktoś postanowi napisać na ten temat książkę i dostać polskiego Pulitzera. Zewsząd widać, że system jest dziurawy niczym sitko. Edukacja, służba zdrowia, nauka, które powinny być trzema filarami zrównoważonego rozwoju kraju i społeczeństwa, albo są niedoinwestowane, albo najzwyczajniej w świecie ktoś nie ma pojęcia o alokacji środków. Ostatnio miałem debatę z samorządowcami (tym razem z PiS) na temat szkolnictwa podstawowego i horrendalnych stawek jakie życzą sobie nauczyciele od języków obcych. Próbowałem przekonać, że lepiej byłoby gdyby usunięto języki obce ze szkół i za te pieniądze, które traci się na nauczycieli szkolnych podpisano umowy ze szkołami językowymi, gdzie i tak gro dzieci uczęszcza na zajęcia pozaszkolne. Zamiast integrować pewne aktywności i dublować zajęcia językowe będące na niskim poziomie w szkole i te na średnim poziomie w szkołach językowych (zwykle grupy 10+, więc indywidualne podejście do ucznia jest trudne do uzyskania) można stworzyć spójny system, który zaprocentuje na przyszłość. Ale etaty nauczycielskie... ale dyrektorzy i dyrektorki... ale jak to można... i bla bla bla.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 16.02.2013 o godz. 01:43.