Wyświetl pojedynczy post
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.02.2013, 22:56
arti napisał(a):Wyświetl post
Wszystkiego można spróbować.
Tyle że tym sposobem mamy kolejnego tzw. obrońcę i 4 kolejnych na ławce (Burliga, Czekaj, Głowa, Jova), a dalej od swojej bramki mamy jedną opcję mniej.
Wolałbym spróbowanie Burligi albo Jovy w pomocy... to byłaby dla mnie jakaś próba wzmocnienia naszej nędznej siły ofensywnej.
Jak my będziemy stwarzali sytuacje i strzelali gole? Fuksem, przypadkiem i... co poza tym?
Z Burligą to jest taki problem, że nie wiadomo gdzie go dać przy jego parametrach.

Nominalnie to jest skrzydłowy. Sęk w tym, że właściwie nie ma dryblingu i bazuje na odejściu od zawodnika (kopnięcie w bok/przód i liczy, że będzie pierwszy przy piłce). To się sprawdza jak skrzydłowy jest podczepiony do linii i gra bardzo szeroko, a my od dłuższego czasu gramy raczej na obiegających obrońców, więc Burliga nie pasuje.

Taka charakterystyka powoduje, ze powinien sprawdzać się jako boczny obrońca, ale to półprawda. Z przodu jest nawet nieźle, ale z tyłu Burliga nie wraca i nie umie reagować, więc każdy poważniejszy rywal go wozi jak chce.

Próbowano go na stoperze, ale to już totalne nieporozumienie. Wysoki i silny, to dajmy na stopera - PMS at its best.

Jak dla mnie najlepszy byłby dla niego środek ataku, tylko nie wiem czy to nie za późno na taką przeprowadzkę. Jeszcze w ME Burliga miał nosa do dochodzenia do sytuacji i ich wykorzystywania. Ma parametry fizyczne jakich obecnie szuka się u środkowego napastnika, a jego skromny repertuar zwodów może sprawdzać się przy oddawaniu strzałów.

Co do Jovanovicia, to w jego wypadku w gre wchodzą dwie pozycje - stoper i def. pomocnik. Na bok się nie nadaje, bo w bocznych sektorach źle sobie radzi 1 na 1.
Zapraszam na mojego piłkarskiego bloga - Futbol Totalny
Odpowiedz cytując