Wyświetl pojedynczy post
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.02.2013, 15:43
kougar napisał(a):Wyświetl post
Przepraszam- ja podaję fakty.

1. Piloci złamali procedury. Zejście poniżej minimów.
2. Piloci popełnili błędy w sztuce- podejście na autopilocie.
3. Piloci popełnili błąd w sztuce- używanie RW.
4. Piloci nie wzięli pod uwagę ukształtowania terenu.
5. Piloci nie mieli prawa odchodzić poprzez wciśnięcie Uchod.

Jeśli ktokolwiek jest w stanie obalić którąkolwiek z tych tez, to zapraszam. Tylko proszę, merytorycznie, a nie w stylu: Protasiuk wiedział, że "uchod" zadziała.

Nie twierdzę, że piloci byli samobójcami. Skłaniam się do innej tezy- wydaje mi się, że piloci chcieli zrobić tzw. "szczura" pod chmury, aby zobaczyć ziemię i w konsekwencji, lotnisko. Tym samym jednak złamali procedury, a dodając ich fatalne wyszkolenie, spowodowało to katastrofę.
Chłopie niemożliwy jesteś- daje ci dowody w formie stenogramów że na wysokości 100 m rozpoczęła sie procedura odejścia a ty dalej swoje że zeszli poniżej minimów. Czego oczekujesz że Edek Klich z Laskiem tu napiszą i wtedy UWIERZYSZ?
Uchod- czekam na instrukcję TU 154M która zabrania użycia przycisku bez ILS
Teraz nowości- jakie masz dowody że kierowali się RW ,jakie masz dowody że nie wzieli pod uwagę ukształtowania terenu które Protasiuk doskonale znał choćby z lotu kilka dni wcześniej. Zatrzymałeś na wiedzy sprzed 2 lat brakuje tylko jak ładują debeściaki i Błasika za sterami. Zwracam uwagę na sygnał dźwiękowy radiowysokościomierza zapisany w stenogramach o 8:40:54,3 standardowo nastawiany na wysokości radiowej 100m. TYLE ŻE WTEDY SAMOLOT JEST JUŻ PO KOMENDACH ODCHODZIMY NA BARYCZNEJ POMIEDZY 60-70m.Chyba że piloci ustawili sygnał dźwiękowy radiówki na inną wysokość (nie wiem czy to wogóle możliwe) ale samo to że nie pokrywa się z odczytami nawigatora i jest znacznie pózniej sugeruje że odczyt jest z WB a nie RW
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 11.02.2013 o godz. 15:47.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując