Wyświetl pojedynczy post
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.02.2013, 09:17
kuba.j.g. napisał(a):Wyświetl post
Super...twoja retoryka wcale mnie nie zaskakuje...jeste razcej optymalna. Np. kluczowym argumentem jest dla ciebie, że na skrzydle nie widzac uszkodzen a z kolei na zdjeciach widac fragmenty skrzydła...Rzeczywiście trzeba posiadac ograniczenia ponad srednia. Jestem przyzwyczajony do takiej retoryki bo wam sie notorycznie wydaje, ze wolno wam wiecej niz tym którzy sie z wami nie zgadzaja jednak...nie wiem tylko skad to przekonanie...chyba z retoryki jaka jest do was skierowana i trafia na podatny grunt...ale to generalnie nie istotne.
Oczywiscie merytorycznie sie nie odniosłeś a tymczasem jeden ze specjalistów macierewicza co prawda mówi o pewnych aspekach budowy samolotu w których uwzglednia sie mozliwośc wystapienia katastrofy ale NIE MÓWI w tym kontekscie NIC o tych założeniach przy konstruowaniu skrzydeł...

PS jezeli nie było zamachu na Kaczynskiego w Gruzji to co tam sie w taki razie stało Twoim zdaniem? Czyzby to była ustawka Sakaszwilego z Kaczynskim? Wymowa srodowisk PiSowski w tym pzrypadku była jednoznaczna...zamach i tyle! Wiec co tam sie Twoim zdaniem stało!? Bo jezeli nie zamach to musiała to byc totalna manipulacja której dopuscił się Kaczynsk z Sakaszwilimi...a dalej to po nitce do kłebka...odwołuje sie do tego co TY nt temat myslisz a nie do pzrekazy mediów, specjalistów, jarosława i Macierewicza. Jakie sa Twoje wrazenia z tego wydarzenia w Gruzji...
Człowieku nie zmieniaj tematu na sprawę Gruzji, bo się śmiesznie robi. Proponuje żebyś łaskawie posłuchał konferencje http://vod.gazetapolska.pl/3253-deba...slawa-biniendy i wykłady dr.Berczyńskiego - konstruktora Boeninga, pracującego w nim wiele lat i prof.Biniendy jednego z konstruktorów silników do Dreamlinera- wyjasniali konstrukcję skrzydeł ich różnice w stosunku do innych modeli samolotów, pokazywali symulację numeryczną uderzeń w ziemię w tym w pozycji odwróconej ( którą odrzucają ale ja wykonali w celach doświadczalnych), parametry drzewa i możliwości zderzenia z nim pod różnymi kątami , z różnymi twardościami drewna i wiele innych. Uwierz że twoje wynurzenia typu :
Cytat:
.Stzrydło jest elementem nosnym...wiec ma byc lekkie ale wytrzymałe na tyle, zeby byle WIATR go nie urwał...nie byle brzoza?!
Co ty bredzisz, jaki WIATR- skrzydła mają przenieść OBCIĄŻENIA .

Proporcje samolotu do drzewa - dane wg.raportu Millera naniesione przez prof.Biniende

Samolot TU 154 M skonstruowany jest na przeniesienie 100 ton obciążeń i prędkość blisko 1000 km/h (termodynamika mam nadzieje wiesz co to są opory przepływu) na konferencji porównywany z DC 10 i Boeningiem 727 który był "protoplastom" TU 154M- ruscy zerżnęli konstrukcje od amerykanów ale skrzydła wzmocnili dodatkowym dźwigarem

Parametry wejściowe do obliczeń Biniendy

Uderzenie w brzozę - założenia skrzydło bez wszystkich elementtów konstrukcyjnych , brzoza jako sucha, 5 krotnie wzmocniona w stosunku do badania laboratoryjnego

Symulacja uderzenia w ziemię kołami do góry- jeden z wariantów obliczeń (różne kąty i prędkości uderzenia) ale w w każdym - odpada tylko kokpit i ogon z silnikami , częśc środkowa uszkodzona ale pozostaje w całości

Proporcje samolotu do brzozy -skala naniesiona przez prof.Czachora z Politechniki Gdańskiej zaleznie od trajektorii poziomej (twierdzi że została przesunieta w prawo przez komisję o dlugośc skrzydła )

Więcej nie chce mi sie wklejać zainteresowani ogladną sobie całość

p.s.edit. teraz tak patrząc na ostatnie zdjęcie zastanawiam się jakim cudem ten samolot przed brzoza skręcał - na logike wolanty był zaciągnięte w górę powinien lecieć w poziomie skrzydeł i wznosząc się w górę zaczepaiajac lewym skrzydlem o brzozę (tak twierdzą komisje MAK i MILLERA) ale wtedy prawym skrzydłem zaczepiłby o drzewa i je skosił a one sa nienaruszone . Dopiero po tej hipotetycznej stracie skrzydła mógł zaczac skręcać ( obala to dr.Berczyński ale opieram się na komisji Millera), żeby pasowało do teorii Laska i Millera przed brzoza obrócili samolot tak żeby uzasadnic nie uderzenie w drzewa prawym skrzydłem. Lecąc w poziomie w górę ściąłby tylko czubek brzozy i nienaruszył drzew po prawej stronie co potwierdzałoby raport służb rosyjskich z dnia wypadku w którym odnotowali że tylko 1 metrowy czubek brzozy został złamany
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 07.02.2013 o godz. 09:46.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując