Wyświetl pojedynczy post
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.02.2013, 09:14
DarekW napisał(a):Wyświetl post
Mozna gdzies ten wywiad obejrzec poza granicami Polski?
http://www.tvp.pl/vod/audycje/public...022013/9745339

emj10 napisał(a):
Dane z TAWS i te widziane na wskaźnikach przez załogę kompletnie się rozjechały już przy TAWS 35 co z kolei pokazuje, że nie można zrobić takiego porównania, którego dokonał BBudowniczy skoro dane nie są porównywalne. Czemu nie są porównywalne to kolejne miejsce na domniemywanie.
Przegapiłem Twoją wypowiedź, więc odnoszę się dopieroro teraz. Dane TAWS posiadają również współrzędne GPS. Ponieważ TAWS38 znajduje sie już za brzozą, są dwie możliwości :

- albo samolot obniżył się w rejonie brzozy i potem się już wznosił do tych 35 m
- albo samolot w rejonie brzozy był grubo ponad 35 m i zdołał zejść jedynie do poziomu 35 m gdzie spotkało go coś, co wywołało TAWS38

Nie będę się upierał przy pierwszym wariancie, bo faktycznie są różne możliwości. Biorąc pod uwagę niewytłumaczalne rozbieżności pomiędzy zapisami TAWS a zapisami z czarnej skrzynki i stenogramami, wydaje się że przy jednej z nich ktoś musiał "grzebać". Osobiście obstawiam czarną skrzynkę.

Cytat:
Nasi prokuratorzy chcą rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące ostatnich chwil lotu prezydenckiej maszyny. Dlatego zwracają się do Amerykanów, którzy są producentami urządzeń systemów TAWS i FMS. To urządzenia, które wydawały ostrzeżenia "pull up" oraz "terrain ahead".

Prokuratura nie chce podać żadnych szczegółów swego wniosku do Amerykanów.

"Chodzi o różnice w zapisach pomiędzy czarnymi skrzynkami a urządzeniami TAWS i FMS" - mówi "Faktowi" mec. Bartosz Kownacki, pełnomocnik części rodzin ofiar katastrofy smoleńskiej. "Po ogłoszeniu raportu Millera nasi eksperci tłumaczyli te różnice kwestią rejestracji działania tych urządzeń i twierdzili, że żadnych różnic faktycznie w zapisach nie ma" - dodaje.
http://fakty.interia.pl/raport/lech-...lenska,1890139
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując