Wyświetl pojedynczy post
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.02.2013, 15:24
Drozd napisał(a):Wyświetl post
O co Ci chodzi? Dotychczas fundusze miały obowiązek inwestować w Polsce, a teraz cudak pozwala im inwestować gdziekolwiek. Kto odda kasę jak umoczą? Pomijając że kasa inwestowana u nas mogłaby tworzyć miejsca pracy.

Jak masz jakieś uwagi, to mógłbyś je sprecyzować, bo tak gadać to sobie można.
poczytaj choć troche i zapoznaj z tematem który komentujesz, bo wychodzisz po tan n-ty na głupka.

Po pierwsze:

Pod koniec ubiegłego roku Europejski Trybunał Sprawiedliwości uznał, że ograniczenia inwestycyjne dla OFE łamią prawo. Są niezgodne z traktatem akcesyjnym i unijną zasadą wolnego przepływu kapitału. Sprawą ETS zajął się na wniosek Komisji Europejskiej, która od lat domagała się od Polski usunięcia barier w inwestycjach OFE.

Po drugie:

Limit wzrośnie w przyszłym roku do 10 proc. Potem co dwa lata będzie podnoszony o kolejne 5 proc. Czyli w 2015 r. wyniesie 15 proc., w 2017 r. - 20 proc., a w 2019 r. - 25 proc. Docelowo ma to być 30 proc. od 2021 r.

Po trzecie:

Nawet po podniesieniu limitu do 30 proc. i tak będzie on niższy niż w innych państwach, które jak Polska reformują swoje systemy emerytalne. Na Słowacji to 70 proc., Estonia czy Łotwa nie mają ograniczeń.

Mój komentarz: OFE w Polsce działa z dupy, mam nadzieje że takie zmiany jak ta wyżej spowodują, że OFE będą lepiej inwestować moje pieniądze, tak, aby moja przyszła emerytura była wysoka.