bódyń napisał(a):

Jestes mistrzem demagogii. czyli jesli stadion jest budowany dluzej to wypada na rok taniej. to moze by budowac go nie 7 lat a 20 i by wyszlo ze praktycznie byl za darmo.
Z mojego wczesniejszego linka wychodzi , ze wszystkie sa pod dachem.
A co do gruntu jaki byl to problem sie pojawil pdoczas budowy bo spece nie zbadaly ziemii.
Generalnie wywalenie nadmiarowych 150 mln z panstwowych pieniedzy dla niektorych nie stanowi problemu. Moze do polityki by sie nadawli?
|
Nie, nie znaczy że lepiej dłużej budować a znaczy tyle że koszt wybudowania stadionu w finansowej polityce długoterminowej takiego podmiotu jak Miasto Kraków TO PRYSZCZ. Stadion będziemy pewnie spłacać przez 20 lat, niech da to sumę z odsetkami... strzelam 1 mld. Na nauczycieli wywalimy w tym czasie 8 mld.
I kto jest demagogiem, ja kibic wytykający taką zależność nauczycielowi, czy nauczyciel z transparentem daliście na stadion a nie ma na szkoły?
Przez to że budowa trwała tak długo wydatek "stadionowy" powinien być jeszcze mniej zauważalny. Niestety warunki makro ekonomiczne są takie jakie są, a nasze wydatki na nauczycieli chciałem podać jako skalę. Rozumiesz?
I co jest problemem? Problemem są wydatki bieżące a nie inwestycje, takie jak stadion. Nawet gdyby on był tańszy o te dajmy na to 200 mln co by to zmieniło? To byłby ratunek finansów?