|
Tak dla rozluźnienia tematu wytrzymałości dachu. Kiedyś słyszałem dobrą anegdotę na ten temat.
Była w Polsce południowej konstrukcja dachu który podtrzymywany był przez grube stalowe liny (taki dach wiszący). Wytrzymałość lin była zgodna z obliczeniami, dopóki któryś z urzędników nie przekwalifikował obszaru na którym jest budynek do innej 'strefy' klimatycznej gdzie statystycznie jest inna ilość opadów śniegu rocznie. Powstał problem bo w nowej strefie liny nie spełniały wymaganych warunków eksploatacyjnych - statystycznie wzrosła waga śniegu który dach powinien udźwignąć i mimo że liny maja ok 10-12 krotny margines bezpieczeństwa to jednak na papierze były już zbyt mało wytrzymałe. Problemem podniesienia wytrzymałości lin zaczęli zajmować się naukowcy, był to temat licznych artykułów i dyskusji. Wymiana lin była kosztowna więc szukano innego rozwiązania, niestety wszelkie sposoby podniesienia wytrzymałości zamontowanych już lin okazywały się być również kosztowne. Nikt nie miał pomysłu co zrobić aż ktoś na miejscu wpadł na takowy. Przymocował metrowy patyk do dachu i kazał aby, za każdym razem gdy śnieg napada i nie będzie widać patyka, wejść na dach i zrzucić jego nadmiar. I problem znikł.
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 30.01.2013 o godz. 15:59.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
|