FraMat napisał(a):

A tymczasem na Zachodzie chwalą polską gospodarką:
http://www.lemonde.fr/economie/artic...9798_3234.html
To z Le Monde z 20 stycznia.
Nie jestem zwolennikiem rządów Tuska, ale takie głosy (co prawda z daleka i nie uwzględniające nastrojów przeciętnego Polaka) połączone z prognozami o 2013 roku jako mającym być najlepszym dla polskiej gospodarki w skali ostatnich kilku lat, każą się nad tym wszystki zastanowić i oceniać trochę inaczej.
Nie jestem ekonomistą, więc niczego nie przesądzam. Pewnie koledzy ekonomiści będa na ten temat mieli więcej czegoś rzeczowego do powiedzenia.
|
Nie znam francuskiego, więc nie wiem o czym może być ten tekst. Załóżmy jednak, że rzeczywiście Polska radzi sobie z kryzysem dobrze i gdyby nie rząd Tuska byłoby znacznie gorzej.
Zadajmy sobie jednak jedno proste pytanie: co takiego zrobił rząd Tuska, że radzimy sobie z kryzysem?
Konkretnie. Jakież to działania, ustawy przeprowadził minister gospodarki wspólnie z ministrem finansów iż dobrze sobie radzimy?
Obniżył podatki? W jakikolwiek sposób zmniejszył koszty prowadzenia firmy, zatrudniania pracowników? Sprowadził jakiś wielkich inwestorów z zagranicy? Zmniejszył przez obniżkę akcyzy/Vatu koszty utrzymania obywateli, czy działania firm?
Jedyną pozytywną rzeczą jaka zostałą zmieniona to fakt, że założenie firmy jest prostsze i szybsze. Ale co z tego że firmę fajnie założyłem, skoro od razu muszę płacić 400 zł miesięcznie haraczu (i to zniżkowego, bo gdyby moja siostra załozyła firma to na starcie musi płacić 900zł miesięcznie...)? Mimo, że firma nie zanotowała żadnych wpływów przez dwa miesiąca, ja już musze wspomóc zus ośmioma stówkami...
Niby założenie firmy jest darmowe i szybkie - ale jak chce zostać płatnikiem VAT to już muszę jechać do skarbówki i zapłacić bodaj 150 zł...
Dlatego też aktualnie mieszkam w kraju który jest pogrążony w kryzysie (całe 8% bezrobocia w porównaniu do 14% dzielnej Polski), gdzie założenie firmy nic nie kosztuje i gdy nie masz dochodów to nic nie musisz płacić.
Choć Tusk momentami walczy z bezrobociem: