omega napisał(a):

zrobiłem taką małą symulacje na podstawie dostępnych danych czyli aut sprzedawanych na allegro i wśród sprzedawanych jest:
4117 focusów z silnikami diesla z czego przebieg powyżej 300 tyś ma 11 aut, 6 z silnikiem tddi i 5 z silnikiem tdci.
3948 opli astra z silnikami diesla z czego przebieg powyżej 300 tyś ma 18 aut
2983 bmw serii 3 z silnikami diesla z czego przebieg powyżej 300 tyś ma 32 auta
3822 vw golfy z silnikami diesla z czego przebieg powyżej 300 tyś ma 44 auta
Czyli wśród wszystkich sprzedawanych diesli przebieg powyżej 300 tyś ma 0,26 % focusów, 0,45 % asterek, 1,07 % bmw 3 i 1.15 % golfów.
Jeżeli weźmiemy pod uwage auta 8 letnie lub starsze ( z racji wieku łatwiej im zrobić taki przebieg 300 000 / 8 lat = 37500 km rocznie - i tak rzadko kto do celów prywatnych robi taki przebieg) to:
2132 focusy 8 letnie i starsze z silnikami diesla z czego przebieg powyżej 300 tyś ma 10 aut, 5 tdci i 5 tddi
2214 opli astra 8 letnich i starszych z silnikami diesla z czego przebieg powyżej 300 tyś ma 15 aut
1967 bmw serii 3 8 letnich i starszych z silnikami diesla z czego przebieg powyżej 300 tyś ma 31 aut
2528 vw golfy 8 letnie lub starsze z silnikami diesla z czego przebieg powyżej 300 tyś ma 43 auta
Czyli wśród wszystkich sprzedawanych diesli z roczników 2005 i starszych przebieg powyżej 300 tyś ma 0,46 % focusów, 0,68 % asterek, 1,58 % bmw 3 i 1.7 % golfów.
należy pamiętać że mówimy tu raczej o autach z klasy niższej średniej ( oprócz bmw 3) które są użytkowane przez ludzi robiących statystycznie przebiegi ok 15-20 tyś km rocznie czyli do osiągnięcia 300 tyś km potrzebują minimum 15 lat. Znaczna część aut sprzedawanych na allegro ma przebiegi "kręcone" i myślę że wyniki są mocno zaniżone. Mimo to wśród co najmniej 8 letnich aut co 217 focus i co 58 golf ma przebieg + 300 tyś. Dla porównania co 30 sprzedawany passat i co 7 mercedes klasy E z tego samego przedziału wiekowego zrobiły takie przebiegi.
można więc powiedzieć że diesel w focusie z lat 2000 to nie jest najlepsza konstrukcja w sprzedaży. Co do diesli sprzedawanych obecnie przekonamy się za 10 lat.
Nie wiem czy te liczby Cię przekonały ale dla mnie silnik z + 300 tyś to nie jest znowu taka rzadkość. Natomiast spośród moich znajomych rzadko kto zbliża się do tego wyniku z prostej pzyczyny - nie jeździ aż tyle!
|
wszystko ok.ale wiesz jak jest ze statystyką
jak idziesz z psem na spacer to statystycznei macie po trzy nogi.to tak żartem.po drugie nie musimy czekac 10 lat.ja tym focusem nakręcielm tyle w trzy lata.zresztą skoro ASO samo sie przyznaje do takiego przebiegu do naprawy glównej to tez o czyms świadczy.
po drugie moze sie wyrazięłmn niejasno ale zgadzam sie,ze stare konstrukcje silnikow byly trwalsze.w moim fiacie 1.9 nie am turbiny,nadmiaru elektorniki.silnik nie ma wyżyłowanej mocy do 120 koni ale okolo polowe z tego.dlatego ejst trwaly.weź pod uwagę,ze daawneijsze mercedesy z wiekszej pojemności mialy mneijszą moc,mniejsze osiagi.teraz ekologia,niskie zuzycie,przyspieszenai w dieslach sa podobne do benzynek.i dlatego ich trwalośc jest dużo niższa.
czytuje regularnei "motor". i tam odczucia dotyczace współczesnych dieli sa podobne .podkreskam wspólczesnych.najlepszy przyklad to 1.9 tdi z vw.silnik nie zdorcia.zastapiono go 2.0 litrowym i pierwsze egzzemplarze sypały sie czasem nawet po 20 tys km.(mok kolega w passacie po niespelna 30 tys miał wymeiniany silnik na gwarancji)teraz są poprawwione i neico lepsze ale do legenadrnych 1.9 to im duzo brakuje.a znam tez takich co jeżdża golfem II w dieslu 1.9 td.i nikt nie wie ile tam jest przebiegu.podobnie z astrami 1.7 w dwójce nie do zdarcia.ale to wszystko konstrukcje kilkunastoletnie.
i wracajac do forda.tddi to stary silnik i bardzo dobry.nim mozna faktycznei ankręcic sporo.ale nowoczesny tdci to po prostu zwykly badziew.owszem fajnie przyspiesza,pali umiarkowanei i w sumie nic mu sie nei dzialo.ale jak sie stało to od razu grubo.i nie ma co marzyc o przejechaniu tym motorem 500 tys km