Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.01.2013, 13:06
Cytat:
Dla mnie jest oczywiste, że w zachodnim, ale podejrzewam, że istnieją również zwolennicy wschodniej drogi.
Uważasz że Międzmorze to "wschodnia droga"
Cytat:
Zaraz, zaraz. Jeżeli mówimy o kwestiach suwerenności od innych globalnych graczy
Wydawało mi się że napisałem dość wyraźnie o co mi chodzi: Polsce będzie się opłacało być w: "silnej UE, która będzie suwerenna w swych decyzjach od innych światowych graczy z ekstraklasy" tylko wtedy gdy będą w niej uwzględniane jej istotne interesy. To czy UE będzie suwerenne w stosunku do innych globalnych graczy jest mi zupełnie obojętne tak długo, jak bezpośredniej korzyści z tego faktu nie będzie odnosić Polska. Co mnie obchodzi że dzięki "suwerennej" UE Niemcy zwiększą swój eksport od Chin a Francuzi swoje wpływy w Mali
Cytat:
to kwestia zakupu gazu od Rosjan owszem wchodzi w ten zakres, ale już regulacje dotyczące CO2 są konsekwencją wewnętrznej polityki Unii i wtedy do kategorii plusów(jak i pewnie też minusów) należy dorzucić multum innych rzeczy
Na ten przykład co?
Cytat:
Nordstream nie jest projektem unijnym. Jego budowa i tak była niezależna od naszego członkostwa w Unii.
Ale jest projektem realizowanym przez najważniejsze państwo UE wbrew oczywistym interesom Polski. Kapitalnie pokazuje w jaki sposób Niemcy doją dwie krowy na raz: z jednej strony, dzięki UE, pozyskali w Polsce rynek zbytu dla swojego eksportu a z drugiej nie mają najmniejszyc problemów z wystawieniem nas do wiatru w momencie gdy opłaca im się interes z Rosją. Sądzisz że taki partner jest wiarygodny
Cytat:
Jeżeli chodzi jeszcze o kwestie uwzględniania naszych interesów, to należy brać pod uwagę suwerenność nie tylko od działań innych globalnych rozgrywających pod postacią państw(np. Uniaktóra jest członkiem WTO ma w ramach tej organizacji mocniejsze pole manewru niż sama Polska), ale również wielkich graczy ze świata gospodarki, którym podejrzewam rząd np. Polski mógłby mniej ,,zaszkodzić'' niż KE. Przykłady
Zacytuje ze zdania powyżej: To czy UE będzie suwerenne w stosunku do "wielkich graczy ze świata gospodarki" jest mi zupełnie obojętne tak długo, jak bezpośredniej korzyści z tego faktu nie będzie odnosić Polska. Podany przez Ciebe przykład Gazpromu (choć tu pasowałoby raczej mówienie o relacjach z państwem) jest tym który również i ja podałem jako przykład korzyści z bycia członkiem Unii. Jedyny przykład.
Zwróć również proszę uwagę że wskazany przez Ciebie wzrost: "suwerenności w stosunku do wielkich graczy ze świata gospodarki" jest szalenie iluzoryczny. Zapewnia pewną ochronę w odniesieniu do podmiotów pozaunijnych kosztem dramatycznego wzrostu zależności od "wielkich graczy" z krajów UE. Nie jestem do końca przekonany czy oddanie całości rynku polskiego graczom z Francji (np: TPSA) czy Niemiec (np: rynek prasowy) przy eliminacji konkurencji na tych rynkach ze strony podmiotów spoza UE jest korzystne dla kraju.