Szukac sojusznikow zawsze trzeba. Inna sprawe ze stworzenie takiego aktualnego miedzymorza jest nie mniej (bardziej?) utopijne od Zjednoczonej Europy; poza tym, jesli mam byc szczery, idea Zjednoczonej Europy jest mi poprostu blizsza. Nie potrafie opierac calej mojej wizji zagranicznej na trzymaniu rosyjskiego niedzwiedzia z dala od jaskini. Patrze troche ponad to.
Nie wiem co rozumiesz pod pojeciem "sztuczny twor"; Brazylia czy Stany Zjednoczone stworzone przez masowa kolonizacje pochodzaca z wielu krajow nie sa "sztuczne"? Indie, gdzie istnieja dziesiatki jezykow, nie sa sztuczne?
Wyzbyc sie tozsamosci? Brutalnie dales sie podejsc propagandzie "anty-europejskiej". Zaden powazny zwolennik Zjednoczonej Europy nie glosi wyzbywania sie tozsamosci; nie glosi tez budowania Zjednoczonej Europy na modle Brazylii, Chin czy Stanow.
Ewentualna Zjednoczona Europa to bedzie cos bezprecedensowego; to nie ma byc kopia Zwiazku Radzieckiego, Imperium Rzymskiego, Stanow czy Indii; to ma byc cos nowego, jak swego czasu "nowe" dla swiata byla Stany Zjednoczone.
Zadanie trudne i wymagajace wielu dekad pracy; bez watpienia.
Cytat:
|
Europa nie jest wytrzyma konkurencji ze wschodzącymi potęgami, czy to się tobie podoba czy nie.
|
Unia Europejska to na obecna chwile najwieksza gospodarka swiata; wieksza od amerykanskiej. Unia Europejska to rowniez calkiem znosny potencjal naukowo-technologiczny; czolowka swiatowa.
Mysle ze jak na poczatek to nie jest zle

Osobiscie uwazam tez ze ewentualna Zjednoczona Europa moglaby obrac, mnie wiecej, droge Japonii. Taka Japonia w skali makro; czyli brutalne pojscie w nauke i technologie. Cel? Byc zawsze te 5-10 lat do przodu.
--------------------------------------------------------
mr_kwolf
Cytat:
|
Taka Szwajcaria ma trochę inne spojrzenie na to wszystko i jakoś od lat jest im z tym dobrze. Dużo lepiej niż nam.
|
Porownujesz sytuacje Szwajcarii do sytuacji Polski? Wysiadam. Literalnie wysiadam.