Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.01.2013, 21:37
Cytat:
Możesz sobie tłumaczyć to jak chcesz w moim świecie wartości ktoś kto doprowadza do śmierci człowieka dzięki któremu zatrzymano pochód czerwonych zwierząt na zachód zasługuje na wieczne potępienie
I tym sposobem, pisząc o tym że Piłsudski robił bardzo dobrze wsadzając do ciupy bobkowych "nowoczesnych patriotów" spod znaku sierpa i młota, jestem prowokowany do dyskusji na temat zamykania przez Piłsudskiego patriotów (w sensie bobkowym "prawicowych patriotów"), których sam Marszałek zapewne inaczej niż "patriota" by nie nazwał. Czuję się do tego średnio predestynowany bo za piłsudczyka raczej się nie uważam. Ale co tam. Zacznijmy od tego że zwalczanie przeciwników politycznych (pod warunkiem że nie są zdrajcami) metodami innymi niż polityczne jest złe. I pewnie można było uniknąć uwięzienia zarówno Rozwadowskiego jak i Korfantego (Zagórski to zupełnie inna historia). To że tak się stało było błędem. Natomiast i w jednym i w drugim przypadku istniały po temu podstawy formalne (podejrzenie popełnienia przestępstw finansowych) i argumenty polityczne (obawa przed wybuchem wojny domowej i przed działalnością agenturalną na korzyść Francji).
Jednocześnie powtórzę po raz drugi: twierdzenie że Piłsudski/piłsudczycy doprowadzili do ich śmierci to cały czas jest tylko hipoteza. I na koniec uwaga: "pochód czerwonych zwierząt" został zatrzymany nie przez Rozwadowskiego ale przez WP pod dowództwem Piłsudskiego. Generał miał w tym swój udział, ale robienie z niego głównej osoby przedstawienia to bardzo gruba przesada.
Cytat:
Gdyby Piłsudskiemu zależało przede wszystkim na dobru ojczyzny to by nie usuwał generała, który w razie potrzeby mógłby się w jeszcze w przyszłości przydać. Dla mnie to jest nie do pomyślenia po prostu i tyle.
Czyli uważasz że Piłsudskiemu nie zależało przede wszystkim na dobru ojczyzny i przesłanką na to wskazującą jest usunięcie generała? Myślę że watpię. Rozwadowski był dość solidnym sztabowcem, ale robienie z niego męża opatrznościowego to już hiperbola. Usuwając go Marszałek kierował się przede wszystkim dobrem ojczyzny, które w tej konkretnej sytuacji polegało na zapobieżeniu ryzyku wybuchu wojny domowej (do czego Rozwadowski wykazywał sporą skłonność).
Cytat:
Istniała realna wizja wojny domowej, ale to była wina Piłsudskiego bo przecież on kazał walczyć Polakom między sobą!
Oczywiście że on zainicjował pucz. I można tę decyzję oceniać bardzo różnie. Przez długi okres uważałem że była ona błędna. Z biegiem czasu zaczynam jednak dostrzegać coraz więcej argumentów przemawiających za jej słusznością. Temat jest na obszerną dyskusję ale warto zadać sobie pytanie czy z punktu widzenia kraju lepsze były lata 1922-1926 czy może raczej 1926-1939? Moja odpowiedź na tak postawione pytanie wskazuje ten drugi okres. Konstystucja marcowa wprowadziła w dopiero co powstałym państwie, zagrożonym zarówno ze wschodu jak i zachodu, kompletny bałagan, nad którym musiał ktoś zapanować. To że był to akurat Marszałek nie było wcale najgorszą opcją.
Cytat:
Masz jakieś wątpliwości co do tego, że za śmierć generała nie odpowiadają Piłsudczycy?
Mam
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 10.01.2013 o godz. 21:40.