Karamazow napisał(a):

"Niestety to bobuś nie wie że Marszałek pomimo szeregu różnic nie odmawiał swoim oponentom z prawej strony patriotyzmu (nie raz zresztą współpracował z nimi dla dobra kraju). W przeciwieństwie do wspomnianych wcześniej "nowoczesnych patriotów", których uważał za sowieckich agentów i z miejsca wsadzał chołotę do paki"
Z tego fragmentu
Za czasów jego władzy więziono, torturowano i mordowano bohaterów narodowych, więc proszę Cię nie pisz jaki to on był wspaniały i wyrozumiały dla patriotów.
|
No chwilę: czy uważasz że Rozwadowski i Korfanty to "nowocześni patrioci" w sensie bobkowym (Zagórski to zupełnie inna historia)

Czy Piłsudski wsadził ich za to że byli sowieckimi agentami

Pisałem wyraźnie, że do paki trafiali z miejsca osobnicy w rodzaju: Gomułki, Szechtera czy Chabra, którzy patriotyzm pojmowali jako służbę sowieckiej ojczyźnie, będąc jednocześnie protoplastami tego co Bobek jest uprzejmy nazywać "nowoczesnym patriotyzmem" . Tych ludzi nikt (włączajac w to również polityków uwięzionych przez Marszałka) nie traktował inaczej niż sowieckich agentów. Chyba nie chcesz powiedzieć że Marszałek popełnił błąd delegalizujac KPP i wsadzjąc do więzien zdrajców współpracujacych z Sowietami

I o tym jest właśnie zacytowany przez Ciebie fragment. Żadną miarą nie odnosi sie on do Korfantego, Rozwadowskiego czy (nawet) Zagórskiego. Oni byli przeciez zdecydowanie patriotami w sensie, który Bobek określa jako "prawicowi". A patriota od "nowoczesnego patrioty" różni się tak samo jak demokracja od "demokracji socjalistycznej".
To stwierdzenie: "
proszę Cię nie pisz jaki to on był wspaniały i wyrozumiały dla patriotów" to wybacz ale konfabulacja. Nigdzie czegoś takiego nie napisałem. Powiedziałbym wręcz że moje opinie wyrażane na tym forum były zupełnie inne. Co nie zmienia mojego bardzo pozytywnego zdania na temat tego w jaki sposób Piłsudski traktował zdrajców z KPP i duchowych ojców obecnego "nowoczesnego patriotyzmu".