Pablo84
Cytat:
|
A ty się uważasz za człowieka zdolnego by analizować to wszystko, skoro stosunkowo niedawno poznaliśmy co to ogień czy koło?Czym my jesteśmy biorąc pod uwagę historię świata?
|
Niczym. Skad wiec te przypuszczenia ze zostalismy stworzeni na podobizne istoty
doskonalej; ba, skad te przypuszczenia ze to wszystko zostalo stworzone dla Nas?
Cytat:
|
Taki jesteś wielki filozof, a nawet Einstein nie odrzucał z reguły jakiegoś wyższego od nas Bóstwa.
|
Ja tez nie odrzucam

Ja odrzucam, w tym przypadku, jakies fantazyjne fanaberie o Bogu-troskliwym ojcu ktory stworzyl czlowieka na wlasna podobizne (!) i ktory bawi sie w odkupywanie swoich niedoskonalych podobizn.
Co ciekawe Bog w Starym Testamencie jest prymitywnym msciwym bozkiem oczekujacym uwielbiania. Sytuacja zmienia sie w Nowym Testamencie gdzie Bog staje sie... poprostu dobry. Ciekawa metamorfoza jak na istote wieczna i doskonala
Cytat:
|
Najgorzej myśleć, że jest się wielkim odkrywcą czy buntownikiem- tego typu historię charakteryzują ludzi jeszcze nie dokońca dojrzałych.
|
Racja. Z tym ze brak wiary w katolicka wizje swiata to nie bunt; a odkrywca by byl odkrywca musi cos odkrywac. Ja na temat Boga i wiary nie napisalem nic odkrywczego w tym temacie.
sambo
Po pierwsze; jak chcesz to Ci znajde ludzi ktorzy goraco zapewniaja ze widzieli UFO/duchy/itd. Po drugie; istnieje wiele nadzwyczajnych zjawisko naturalnych ktorych dalej nie rozumiemy, tak jak kiedys nie rozumielismy glupiej burzy. Po trzecie; niezbadana wciaz psychika ludzka i zbiorowe podniecenie moglo zrobic swoje. I po czwarte; "
Słonecznego fenomenu nie zaobserwowano w żadnym laboratorium. Niemożliwe, by mógł ujść uwadze tak dużej ilości astronomów i, oczywiście, innych mieszkańców półkuli."