Wyświetl pojedynczy post
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.01.2013, 22:28
Pablo84
Cytat:
A ty się uważasz za człowieka zdolnego by analizować to wszystko, skoro stosunkowo niedawno poznaliśmy co to ogień czy koło?Czym my jesteśmy biorąc pod uwagę historię świata?
Niczym. Skad wiec te przypuszczenia ze zostalismy stworzeni na podobizne istoty doskonalej; ba, skad te przypuszczenia ze to wszystko zostalo stworzone dla Nas?

Cytat:
Taki jesteś wielki filozof, a nawet Einstein nie odrzucał z reguły jakiegoś wyższego od nas Bóstwa.
Ja tez nie odrzucam Ja odrzucam, w tym przypadku, jakies fantazyjne fanaberie o Bogu-troskliwym ojcu ktory stworzyl czlowieka na wlasna podobizne (!) i ktory bawi sie w odkupywanie swoich niedoskonalych podobizn.

Co ciekawe Bog w Starym Testamencie jest prymitywnym msciwym bozkiem oczekujacym uwielbiania. Sytuacja zmienia sie w Nowym Testamencie gdzie Bog staje sie... poprostu dobry. Ciekawa metamorfoza jak na istote wieczna i doskonala

Cytat:
Najgorzej myśleć, że jest się wielkim odkrywcą czy buntownikiem- tego typu historię charakteryzują ludzi jeszcze nie dokońca dojrzałych.
Racja. Z tym ze brak wiary w katolicka wizje swiata to nie bunt; a odkrywca by byl odkrywca musi cos odkrywac. Ja na temat Boga i wiary nie napisalem nic odkrywczego w tym temacie.

sambo

Po pierwsze; jak chcesz to Ci znajde ludzi ktorzy goraco zapewniaja ze widzieli UFO/duchy/itd. Po drugie; istnieje wiele nadzwyczajnych zjawisko naturalnych ktorych dalej nie rozumiemy, tak jak kiedys nie rozumielismy glupiej burzy. Po trzecie; niezbadana wciaz psychika ludzka i zbiorowe podniecenie moglo zrobic swoje. I po czwarte; "Słonecznego fenomenu nie zaobserwowano w żadnym laboratorium. Niemożliwe, by mógł ujść uwadze tak dużej ilości astronomów i, oczywiście, innych mieszkańców półkuli."
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 03.01.2013 o godz. 23:22.