Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.12.2012, 12:18
Coś fatalnego szczególnie:

"Dodatkowo Ekstraklasa rozważa dzielenie punktów przez dwa po fazie zasadniczej, aby duże różnice punktowe nie wpłynęły na brak emocji w końcowej fazie rozgrywek."

Przy liczbie 16 zespołów w lidze nie ma jak sprawiedliwie dzielić na grupę mistrzowska i spadkową. Jak w lidze spadkowej jedni grać mają 4 razy u siebie a inni tylko 3 to wypacza jakikolwiek sens rywalizacji. Zresztą granie 40 meczy w sezonie tak jak jest w drugim wariancie w naszych warunkach klimatycznych nie ma sensu. W Anglii mniej meczy w lidze grają. Niemcy mają ligę 18 zespołową a warunki mają podobne. W Bułgarii i Rumunii będą ligę zmniejszać i jestem przekonany że wyjdzie im to na dobre. Zresztą gdzie te mecze upchnąć. Zacząć ligę wcześniej to na pewno, ale skróceniem przerwy zimowej będzie problem.

Dla mnie dwa warianty wchodzą tylko w grę:
- to wariant opisany przez 90minut.pl liga 18 zespołowa plus reforma PP która mogłaby dać dwa dodatkowe mecze klubom ekstraklasy - 6 meczy więcej
- drugi to zmniejszenie ligi do 12 zespołow, gra 22 kolejki, podział ligi (punkty zostają normalnie żadnego dzielenia) i granie w dwóch grupach 10 meczy na normalnych zasadach. Plus reforma PP - 4 mecze więcej

Ja jestem zwolennikiem zmniejszenia ligi bo dla tych co grają zwiększą się dochody z praw telewizyjnych, a dodatkowo I liga zyska na atrakcyjności i łatwiej byłoby o zastępstwo jeśli by ktoś był nie wypłacalny.
Ostatnio edytowane przez Baala : 12.12.2012 o godz. 12:20.
Odpowiedz cytując