|
Armia Białej Gwiazdy
|

04.12.2012, 20:18
|
Cytat:
Juniorzy starsi krakowskiej Wisły zajęli 3. miejsce w Małopolskiej Lidze Juniorów Starszych i tym samym nie awansowali do ligi makroregionalnej. Awans stracili w ostatniej kolejce - na rzecz Cracovii oraz Sandecji Nowy Sącz. O podsumowanie rundy jesiennej poprosiliśmy trenera juniorów starszych, Dariusza Marca.
Po raz ostatni rozmawialiśmy po meczu z Hutnikiem. Czy w kolejnych 6 spotkaniach Wiśle udało się rozegrać lepszą potyczkę od tej na Suchych Stawach?
Nie było lepszego meczu pod względem taktycznym, zaangażowania i gry w obronie. To był popis wszystkich tych elementów. Chłopcy pokazali wtedy, co znaczy gra z kontrataku i stosowanie się do założeń przedmeczowych.
Pana drużyna była murowanym kandydatem do awansu do ligi makroregionalnej. Nie przegraliście żadnego meczu, a jednak awans wywalczyły Sandecja i Cracovia. Jak Pan to wytłumaczy?
Ja swoje zdanie na ten temat wyraziłem jeszcze przed sezonem. Sam pomysł ligi makroregionalnej, który miał podnieść poziom piłkarski, był bardzo dobry. Niestety, my w Małopolsce go po prostu spieprzyliśmy. Kiedy zarządzono spotkanie w MZPN, na którym omawiano jak ta reorganizacja ma wyglądać, ja przedstawiłem trochę odmienny pomysł - 8 z 16 najlepszych zespołów rundy jesiennej gra ze sobą mecze rewanżowe na wiosnę. Niestety, „starsi panowie" ze związku zadecydowali inaczej. Pod koniec spotkania wstałem i powiedziałem, że ta idea jest błędna. W przypadku tylko jednego meczu nie ma możliwości rewanżu. Część meczów gra się na obcym boisku, zdarzają się kontuzje, pomyłki sędziów - w przypadku rewanżu u siebie tę samą drużynę można byłoby rozgromić. Wiele zespołów, jak np. Hutnik, po porażce z nami, kiedy stracili szanse na awans do makroregionu po prostu odpuściło. Ambitni młodzi piłkarze poszli do pierwszej drużyny Hutnika, a w juniorach zostali sami gracze z młodszych roczników. Oczywiście, możliwe, że gdyby były rewanże też byśmy nie wyszli, jednak w przypadku mojej koncepcji prawdopodobieństwo awansu drużyny słabszej jest mniejsze. Włodarze małopolscy narzekają potem, że pomimo awansów nic nie osiągamy. Zobaczymy, co teraz osiągną Cracovia i Sandecja.
|
Cały wywiad Dariusz Marzec podsumowuje rundę jesienną MLJS
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
|
|
|