Wizard napisał(a):

Jak oceniacie ostatnie sprzeczki na linii PiS vs Narodowcy? Mam na myśli afirmowanie i reklamowanie przez MW m.in. tego typu stron: http://www.facebook.com/PiSlocz.
Do tej pory było to raczej lekkie szczypanie i ewentualne wytykanie błędów po obu stronach, teraz zdaje się front poszedł troszkę dalej. O ile PiS jest raczej podzielony w ocenie MN czy ogólnie Ruchu Narodowego, o tyle teraz np. Młodzież Wszechpolska jedzie moim zdaniem z grubej rury. Szanuje ich zdanie, czasami się z nimi zgadzam co do oceny niektórych działań PiS, ale ostatnio jest to niepokojące - dołączyli do gremium PO, Palikotów i innych SLD, jeżeli chodzi o ataki. Zamiast iść w jednym szeregu by obalić obecny system III RP - są inicjowane niepotrzebne zaczepki, wynikające w moim mniemaniu z własnej pychy.
Nie oszukujmy się, środowisko PiSu jest i tak ich głównym sprzymierzeńcem, atakując to środowisko jednocześnie zaprzepaszczają potencjał MN. Jest moim zdaniem zdecydowanie za wcześnie na samotne pójście 'na front' - Ruch Narodowy jest dalej bardzo słaby w stosunku do ogółu, nacjonalistów na Marszu Niepodległości było może maksymalnie optymistycznie 5-10%... (choć i tak pewnie przesadziłem) Prawda jest taka, że to bardziej narodowcy potrzebują dobrych stosunków z PiS, niż na odwrót. Narodowcy na tle medialnym właściwie nie istnieją, a właśnie kopią jedynego możliwego sojusznika.
|
To nie pycha ale świadomy plan Giertychów. MW zostało reaktywowane przez Romka i jest przez niego całkowicie kontrolowane. Już od jakiegoś czasu Romcio robi co może aby "wejść" na salony. Faktem publicznym jest jego zażyłość z Radziem Sikorskim czy współpraca z PO przy dobiajniu watahy (szczególnie w TVP). Ostatnio mieliśmy do czynienia w udziałem obu Giertychów w marszu organizowanym przez Komoruskiego, z pochwałami postawy Giertychów udzielonej przez Adasia Michnika na łamach GW czy z aktywnością giertychowców przy "przejęciu" UważamRze. Zainteresowanym polecam jeszcze wywiad jakiego Maciej udzielił SE, w którym wprost określał PiS jak "piłsudczyków" z którymi RN walczył od zawsze.
Plan sprowadza się do tego aby z pomocą "salonu" spróbować stworzyć "rozsądną prawicę" petryfikującą obecny system. Myślę że po połączeniu ze spadami w rodzaju SP czy PJN i odpryskami w stylu Gowina raczej prędzej niż później będziemy mieć do czynienia ze stworzeniem na "prawicy" parti w stylu RP (pomysł z PJN nie wypalił). A Giertychy aż przebierają nóżkami do takiego pomysłu. I taka jest moim zdaniem geneza obecnej "aktywności" MW.
Dlatego nie sądze abyśmy z pomocą MW mogli liczyć na "obalenie obecnego systemu III RP". Zamiast obalać ich plan sprowadza się do tego aby zaistnieć w tym systemie.