yarow napisał(a):

Bardzo dobry wywiad z aktorem holenderskiego pochodzenia. Pamiętam go z m.in. z filmu Gry Uliczne.
"
W Polsce próbuje się narzucić myślenie, że każdy kto pomyśli, że w Smoleńsku doszło do zamachu, musi być oszołomem. A jeśli ktoś powie głośno, że prezydent Kaczyński mógł zostać zamordowany, to na pewno jest wariatem. Ja tego nie rozumiem. Nie mówię, że doszło do zamachu i prezydent został zamordowany, ale uważam, że za wszelką cenę trzeba to wyjaśnić.
Inaczej nie da się państwa polskiego poważnie traktować."
"
Zapytany, co Holendrzy mówią o katastrofie smoleńskiej, odpowiada, że nie tylko oni, ale również Włosi, Rumuni czy Francuzi „dziwią się jak mogło dojść do takiego wypadku” i „uważają, podobnie jak wielu Polaków, że
hipoteza zamachu powinna być badana jako jedna z głównych przyczyn katastrofy”."
"Standardy spełnia zespół Macierewicza, a nie prokuratura, bo to zespół posła PiS regularnie co tydzień informuje o postępach w swojej pracy. Od początku liczyłem na powołanie komisji międzynarodowej do wyjaśnienia katastrofy smoleńskiej. Tam przecież zginał nasz prezydent!"
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"