bonawentura
Cytat:
|
Żartujesz. To zdanie jest kompletnie nielogiczne. Doświadczenia nas uczą tego, że bez pieniędzy nie da się zbudować dobrej drużyny.
|
Tutaj masz racje, niezbyt fortunnie uzylem okreslenia "milosnikow transferow".
A wiec; chodzilo mi o to ze nie wrocimy juz do czasow gdzie moglismy wyciagac z ligi wiekszosc wyrozniajacych sie zawodnikow. Nie wrocimy do czasow gdzie mielismy zdecydowanie najwieksze mozliwosci finansowe w lidze.
Ale mozemy wrocic do czasow Wisly z Schalke
jesli chodzi o poziom gry, i o to caly czas mi chodzi. W pilce, z perspektywy kibica, wszystko sie sprowadza do tego czy potrafisz grac, nie do tego czy mozesz kupowac wiecej od Legii czy Polonii.
Dlatego, i caly czas to podkreslam, era Schalke to dla mnie era sukcesu i, przede wszystkim, pewnego poziomu gry; nie era wyzszosci finansowej nad Legia czy Lechem.
Cytat:
|
Pisałeś też o dobrej/złej grze danego zespołu ergo o wynikach. Przecież tego nie da się sprowadzić do prostej logicznej zasady - ładnie grają, to osiągają sukcesy.
|
Ladnie grac to nie znaczy atakowac 3 napastnikami, grac super ofensywnie, i strzelac 3-4 bramki na mecz. Ladnie grac to miec kulture gry, to miec styl.
Cytat:
|
Porównujesz jakieś cykle Barcelony/Realu, btw. zespołów, które obracają takimi pieniędzmi, którymi nasza cała liga piłkarska włącznie z zespołami nie obraca, a nie widzisz rzeczywistości.
|
Zwracalem uwage na cos innego.
Milosz piszac o erze Schalke mial na mysli mozliwosci finansowe Wisly wzgledem innych zespolow ligi. Ja piszac o erze Schalke mam na mysli
gre Wisly wzgledem innych zespolow ligi.
Cytat:
|
Era Schalke jest niemożliwa
|
W praktyce jasne ze jest niemozliwa. Ale nie dlatego ze nie stac juz nas na wykupywanie najlepszych graczy, tylko dlatego ze Cupial nie potrafi zarzadzac tym klubem.
Chce tylko na to zwrocic uwage.
Wpienia mnie pieprzenie o tym ze teraz be, bo teraz Lech nie chciec paciorkow za grajkow. Wpienia mnie, bo czesto Ci sami ludzie kilka lat temu narzekali na brak konkurencji w lidze i gadali ze przez to Wisla nie odnosi regularnie sukcesow w europie.
Teraz, tak nagle, konkurencja przeszkadza, i w ogole ten tego, BATE to dopiera ma cool...
-----------------------------------
milosz, nie, to ty nie rozumiesz o czym pisze.
Od zawsze w futbolu mowi sie o epokach/erach
majac na mysli wyniki i gre. Epoka Schalke, to epoka dobrej gry.
Epoka Schalke to sezon 02/03.
Epoka el dorado finansowego (wzgledem ligi) to lata 1998-2005.
Ja Ci przypominam ze w 03/04 odpadlismy z Valerenga, a w 04/05 odpadlismy z Dinamo Tbilisi.
Co miala wspolnego druzyna odpadajaca z pasterzami z gruzji z Wisla z meczow z Lazio czy Schalke?
To juz nie byla Wisla z Schalke! A ty napisales wyraznie:
"Wisła dziś nie ma żadnych szans powrócić
do epoki z meczów z Schalke04 bo skończyła sie pozycja monopolisty na rynku transferowym..."
Monopolizm to my mielismy i w 2003 i w 2004 roku, ale... Schalke04 juz nie bylo