Wyświetl pojedynczy post
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.11.2012, 22:01
Dobra, mialem nie pisac, ale prostacki milosz zaczyna mnie juz wkurzac.

Po kolei: gadamy tutaj o europejskich pucharach porownujac sezon 02/03 i 11/12. "Epoka Schalke" w pucharach to ladna i skuteczna gra z solidnymy europejskimi klubami.
Miloszu moj, ja pisze ze ladna i skuteczna gra jest mozliwa, bo epoka Schalke to dla mnie ladna i skuteczna gra w pucharach. Zaznaczam przy okazji wyraznie, ze w dzisiejszych czasach trzeba pojsc inna droga niz 10 lat temu.

Napisales dokladnie to:
"Wisła dziś nie ma żadnych szans powrócić do epoki z meczów z Schalke04, bo skończyła sie pozycja monopolisty na rynku transferowym, a najlepsi polscy piłkarze są poza zasięgiem finansowym naszego klubu."

Nie ma szans na co? Na dobra gre w pucharach czy na sprowadzanie najlepszych zawodnikow z ligi? Czym jest dla Ciebie epoka Schalke? Epoka wygranych meczow, czy epoka najwyzszych transferow w lidze?

Porownywalismy sezon 02/03 i 11/12 pod wzgledem jakosci, nie pod wzgledem metod. Dla mnie epoki dziela sie na dobra i zla gre/trofea i wyniki, nie na transfery wzgledem ligi.

Np. w Hiszpani funkcjonuje takie cos wzgledem Barcelony i Realu Madryt. Tzw. cykle, raz Barcelona, raz Real. Rok temu eksperci w hiszpanii czesto zastanawiali sie w telewizji czy cykl Barcelony mija. Na podstawie wynikow i gry, nie na podstawie transferow! Zebys to zrozumial; era galakticos to cykl Realu nie dlatego ze drogo kupowal, tylko dlatego ze mial lepsze wyniki i lepsza gre od Barcelony. Gdzies tak od 2005 roku mamy cykl Barcelony.
Idac twoim tokiem rozumowania, cykl Barcelony skonczyl sie w 2009 roku, bo Real zaczal szastac kasa...

Ergo, era Schalke to dla mnie dobra gra, nie najwieksze mozliwosci finansowe w lidze. Z tego tez powodu nie bylo u nas nigdy ery Wojciechowskiego, bo ten, mimo ze potrafil szastac kasa, nigdy nie odnosil sukcesow.

I tak, era "Schalke" jest mozliwa. Kolejna era dla "milosnikow transferow" mozliwa juz raczej nie jest.

Tradycyjnie juz nie wyjasniles na czym ta dlugofalowosc polega. Bo chyba nie na sprowadzaniu kupy malo perspektywicznych graczy z wysokimi kontraktami (w dodatku kontrakty podpisane na dluzszy okres czasu; Jaliens, Iliev), lub na wypozyczaniu z zaporowa cena jesli chodzi o wykup. 13 transferow Valxca. Na ktorych pilkarzach sprowadzonych przez Valxcka mozemy zarobic choc 1 mln euro? Od ktorych mozna oczekiwac lepszej gry w przyszlosci?
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 07.11.2012 o godz. 22:09.
Odpowiedz cytując