Tak trochę z innej Beczki skąd się wzięła władza Kościoła Katolickiego "Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, ... Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem A oto ja jestem z wami aż do skończenia świata'' oraz "Wezmijcie Ducha Świętego!Którym
odpuścicie grzechy,są im odpuszczone,a którym zatrzymacie są im zatrzymane J 20,22-23" oraz
"Ty jesteś Piotr [czyli Skała), i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą" (Mt 16, 18). Chrystus, "żywy kamień" (1 P 2, 4), zapewnia swemu Kościołowi zbudowanemu na Piotrze zwycięstwo nad mocami śmierci. Piotr z racji wyznanej wiary pozostanie niezachwianą skałą Kościoła. Będzie strzegł tej wiary przed wszelką słabością oraz umacniał w niej swoich braci (...)" Są to najważniejsze fragmenty Pisma co do władzy Kościoła. Każdy z Biskupów ma nieprzerwany ciąg święceń od Aoostołów aż do dzisaj nazywa się to porostu Sukcesją Apostolską. Podaje do tego ciekawą stronke gdzie można sprawdzić Sukcesje Apostolską aż do 13 wieku niestety wcześniejsze zródła ma chyba tylko Watykan. http://www.catholic-hierarchy.org/