Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.11.2012, 00:04
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Tyle, że ani ja ani Ty nie jesteśmy ekspertami w tej materii by faktycznie się wypowiadać- tu jest kwestia autorytetów którym wierzymy.Wybacz ja całkowicie zatraciłem zaufanie do jakichkolwiek instytucji rządkowych- za dużo ostatnimi czasy było przekrętów bym przychylnym okiem patrzył się na to wszystko, zwłaszcza w kontekscie podejrzanych dobrych relacjii z gazpromem.Ciastko można zjeść albo je mieć, a gazprom w naszym kraju liczy przedewszystkim na dlugotrwala wspołpracę a Rosja rękami gazpromu chce nas w jak największy sposób uniezależnic od siebie i chcąc nie chcąc musisz to przyznać.
Właśnie chodzi o kwestię autorytetów, którym wierzymy, bądź nie. Mamy w tym wypadku całą paletę barw jeśli chodzi o ekspertów medialnych ws. wydobycia gazu łupkowego w Polsce. Najbardziej optymistyczni są eksperci związani z PO i PiS, a mniej ci bardziej centrowi, bądź lewicowi. Nie patrzę za bardzo na barwy polityczne, a na to kto najbardziej krzyczy i robi zamęt w tej całej sprawie. Merytorycznych komentarzy jest bardzo mało w tej sprawie w dyskursie publicznym (Szczęśniak, eksperci z Instytutu Sobieskiego, cytowany przeze mnie komentarz z PAN i może kilka innych w przeciągu 4-5 lat odkąd temat gazu łupkowego się pojawił). Mnie zupełnie nie ruszają te protesty ekologów, czy inne fundowane przez rosyjskie koncerny akcje lobbujące negatywnie przeciwko wydobyciu gazu łupkowego, natomiast bardzo mnie rusza jak na siłę zaczyna się Polakom wmawiać od kilku lat jakie to niebywałe szczęście czeka nas dzięki temu, ze Amerykanie walnęli jakieś informację z czapy wzięte po czym ogłoszoną Polskę łupkowym eldorado.

Ja lubię powoływać się na fakty, a dzisiaj pewne zostały ujawnione. Oczywiście można się napisać, że MŚ pisze bzdury i odwiertów jest pewnie kilka razy więcej, albo tempo odwiertów będzie x razy szybsze, a nie osiągnie planowane 309 odwiertów za dekadę (co jest wciąż solą w morzu potrzeb jeśli myślimy o wydobywaniu gazu łupkowego jeszcze w tej dekadzie).

Cytat:
Do 15 października tego roku wykonano 31 otworów poszukiwawczych gazu z łupków - podało we wtorek w komunikacie Ministerstwo Środowiska. Dodało, że w trakcie wiercenia jest siedem otworów poszukiwawczych, a do 2021 r. planowane jest wykonanie 309
- Planowane jest wykonanie 309 otworów poszukiwawczych do 2021 r. (128 na pewno, dodatkowych 181 opcjonalnie, w zależności od możliwości i wyników prowadzenia prac przez inwestorów). Możliwe są zmiany udzielonych koncesji oraz zakresów ich prac geologicznych - napisał w komunikacie resort środowiska.
sambo napisał(a):Wyświetl post
no to nie bądź taki tajemniczy i uchyl rąbka tajemnicy
Przecież sam napisałeś, że wiesz o kim mowa, więc to chyba ja powinienem się zapytać lepiej poinformowanego. Rosyjskie służby, ale które? Czy chodzi o wojskówkę mającą przeszłość w naszej części bloku wschodniego, czy może jakieś czynne obecnie służby podlegające Putinowi np. najsilniejsze z nich FSB? Z naszej strony kto z nimi współpracuje? Generał Dukaczewski z zapleczem WSI, stara wierchuszka służb końca PRL, która po cichu wspierała Kwaśniewskiego w PRL-bis, czy może bezpośrednie zaplecze Komorowskiego? Ciekawie piszesz, ale mało konkretnie skoro wysuwasz już tak daleko idące wnioski