Wyświetl pojedynczy post
gooro33
Senior Member

Od: 07.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.11.2012, 17:11
Kocur napisał(a):Wyświetl post
300 lat temu jakbyś powiedział komuś że człowiek składa się z "n" miliardów atomów, które składają się z kolejnych "n" miliardów cząstek elementarnych to w najlepszym przypadku by Cię zamknęli w wariatkowie - jakbyś miał pecha to na stos itp.

Kto wie czy za kolejne 300 lat nie odkryjemy że ciemna materia wokół nas to tak naprawdę wcale nie pustką ale miliardem cząstek mających swój własny byt ...
Ja jestem zafascynowany nauką, ale nie przeszkadza mi to wierzyć w Boga.
Ba poznając nieskończoność tego świata, różnorodność utwierdzam się w wierze że nie mogło to powstać przypadkiem. Tak naprawdę czym nauka różni się od wiary. I tak wychodzisz z założenia że początek wziął się znikąd.W tej nieskońconości na minusie jedni widzą wielki wybuch nie tłumacząc zkąd wzięła się cała materia która potem powstała inni rękę Boga który tym pokierował w sobie wiadomy sposób i w sobie wiadomym celu.

Myślę że nie można od Boga oczekiwać że powinien objawić nam całą nieskończoność świata i wepchnąć nam to w nasz mózg. Wtedy mając taka wiedzę/możliwości sam tym Bogiem byś był.
Natomiast wyobraź sobie że tym osobą z przed 300 lat objawiasz nagle naszą wiedzę, myślę że 80% nie przeniosło by tego psychicznie.

Całe życie to droga, my się rozwijamy lepiej rozumiemy Boga, już nie ma stosów czy ciemnogrodu, ludzie są otwarci, tolerancyjni. Rozwijam się.Dla mnie nauka z wiarą przeplata się i uzupełnia.

Odnośnie Adama i Ewy, pewne opisy traktuje jak metaforę. Myśle że nie można ludzi pierwotnych podciągać pod ten opis. Musi to być człowiek z jakimś wyższym rozwinięciem psychicznym bo inaczej jak miałby zostać ,,oświecony'' czy napełnony Duchem skoro taka łaska nie miała by prawa wykiełkować.
POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,

Ten boski Krakowski nasz TS
I w każdej chwili czy dobrej czy złej,
Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!!

Odpowiedz cytując