Wyświetl pojedynczy post
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.10.2012, 11:54
Dla mnie również cała sprawa mocno naciągana.
Co prawda niedoceniany Fakt od czasu do czasu w sprawie Wisły podawał jako pierwszy prawdziwie informacje, ale...

Wątpliwość nr 1.
Zmniejszenie długu z 80 do 40 mln zł od 2008 roku. Z dostępnych sprawozdań finansowych nic takiego nie wynika. Co prawda są dostępne tylko sprawozdania do 2010 roku, ale trudno mi sobie wyobrazić, żebyśmy w jeden nawet najlepszy rok (bez LM) spłacili 40 mln zł. Ta kwota mniejszego długu 40 mln zł jeden raz pojawiła się na forum przy okazji omawiania raportu Deloitle, ale z ogólnodostępnego raportu tez nic takiego nie wyczytałem. Może ktoś bieglejszy coś znalazł i nam tu poda.

Wątpliwość nr 2.
Jeżeli popatrzeć na zyski Foodcare to raczej trudno mi sobie wyobrazić, by ta firma była w stanie wyłożyć kilkadziesiąt milionów za Wisłę. Chyba, że Cupiał chce za wszelka cenę pozbyć się kłopotu mocno spuści z tonu.
Za ostatni rok firma ma 2 mln zysku przy 0,5 mld obrocie, to znaczy, ze kiepsko przędzie albo mocno zainwestowała i musi spłacać kredyt. Oba czynniki nie wskazują by mieli środki na kupno Wisły.
Jesli już jest to kandydat do wykupienia miejsca na przodzie koszulki.

To, że Cupiał chce sprzedać Wisłę to nie jest żadną tajemnicą. Starsi zapewne pamiętają, że wciąż nie odwołana jest uchwała RN 2004 roku o sprzedaży Wisły.

Ale w tym przypadku raczej tu widzę przeciek kontrolowany, w celu odwrócenia uwagi od aktualnej sytuacji.
Odpowiedz cytując