Wyświetl pojedynczy post
Vuko
Senior Member

Od: 08.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.10.2012, 11:00
Taki tam e-mail znaleziony na forum:

Cytat:
Tak w ogóle to nie jestem pewny czy powinienem ci odpowiadać, ale w sumie to wiedza ogólnodostępna. Na pewno nie będę komentował tego co wyciekło, bo po pierwsze mi nie wolno. A po drugie, nawet gdybym mógł to klockówjest tak mało, że można z nich ułożyć cokolwiek.
(....)
Teoretycznie to jest nawet możliwe, nasączenie gleby materiałami wybuchowymi z czasów II wojny. Tyle, że to mniej więcej taka sama szansa, jak na znalezienie w wiązce siana pod wigilijny obrus konopi indyjskich , które sobie przypadkiem wyrosły na miedzy.
(...)
Z tym trotylem i nitrogliceryną to niby dobrze kombinujesz, ale nie pamiętasz o paru ważnych sprawach. Rzeczywiście czysty trotyl w kostkach czy nitrogliceryna w postaci płynnej to materiały mało wygodne dla zamachowców. Tylko, że „trotyl” to w zasadzie taka jakby „nazwa handlowa” trinitrotoulenu. A ten nierzadko jest składnikiem bardziej wyrafinowanych materiałów wybuchowych. Zresztą to samo jest z nitrogliceryną. No i masz to samo co z alkomatem – wynik pokazuje alkohol we krwi, ale to nie znaczy, żeś pił spirytus bo to też mogła być wódka, wino albo koniak. Drugą sprawą są kwestie szukania producenta i dróg dystrybucji. W nowoprodukowanych materiałach jest to dość łatwe. Zresztą w domowych samoróbach też, ale to już inna para gumowców…
Z tymi ilościami to też nie takie proste jak ci się wydaje. Jak brakło skali to wcale nie znaczy, że tam wszystko było żółte od trotylu. Przy badaniach kryminalistycznych, to się szuka ilości śladowych. No i skale są dobrane tak, żeby wykluczyć pomyłki – jak jest ilość taka, że nie ma wątpliwości, że to nie jakieś zaburzenia z tła to skala się kończy, bo to czy użyto 400 czy 600 gram sprawdza się inaczej.
Pytasz się czy łatwo to zmyć albo sprać. Szczerze mówiąc dokładnie nie wiem. Ale np. kombinezony strzałowych z kamieniołomów po domowym praniu mogą wykazywać obecność. Po chemicznym już nie.
Odpowiedz cytując