syryls napisał(a):

|
Ciekaw jestem ile zespoły tracą na Młodej Ekstraklasie, bo wydaję mi się że zyski to są zerowe, celu nie ma ta ME, gdyby był może za zwycięstwo awans do NextGen Series, to myślę że wiele zespołów chciałoby się to tej LM Juniorów złapać
|
Młoda Ekstraklasa nie jest wcale aż taka zła a wg mnie jest to lepszy pomysł niż żeby młodzi piłkarze ekstraklasowych zespołów mieli rozbijać się po boiskach 4-ligowych . Sęk w tym że potrzebne są pewne zmiany w funkcjonowaniu tej Młodej Ekstraklasy . Jednym z głównych warunków jest wiek zawodnika , otóż powinni w tej lidze grać zawodnicy do 19 roku życia ( załóżmy że 19 i 18 latkowie) i to nie powinna być decyzja klubu tylko wymóg całej ligi . Starsi zawodnicy którzy kończą 19 lat ( jeśli klub wiąże z nimi przyszłość ) są po prostu wypożyczani ,np. do 1 albo 2 ligi żeby ogrywać się na seniorskim poziomie a klub bacznie śledzi ich rozwój , z czasem albo wywalczą sobie miejsce w pierwszej drużynie albo odejdą do innego zespołu . Drugą ważną sprawą jest to by drużyny z niższych lig też miały swoje "młode drużyny " w tych rozgrywkach tzn. żeby została utworzona kolejno młoda 1 liga , młoda 2 liga, itd. Żeby drużyny walczyły tak jak u seniorów o awans do wyższej ligi ,o Mistrzostwo , inne drużyny spadały dzięki czemu w najwyższej klasie rozgrywkowej ,tj. Młodej Ekstraklasie będą grać drużyny klubów w których szkolenie stoi na najwyższym poziomie w Polsce a nie te których seniorskie odpowiedniki grają w Ekstraklasie dzięki czemu poziom tej ligi będzie wyższy niż obecnie . Biorąc pod uwagę że w tych rozgrywkach graliby piłkarze w wieku juniora starszego również traci sens podział na juniorów młodszych i starszych - byliby po prostu juniorzy ( wiek 17-16 lat) którzy mieliby swoje ligi wojewódzkie . Pzpn powinien następnie nałożyć obowiązek na drużyny w kilku najwyższych klasach rozgrywkowych (np. od Ekstraklasy do 3 bądź 4 ligi ) w Polsce do konieczności posiadania zespołów młodzieżowych oraz juniorskich w tych właśnie rozgrywkach o których pisałem . Wtedy miałoby to jakieś ręce i nogi ale trzeba podkreślić że modernizacja systemu rozgrywek młodzieżowych nie rozwiąże problemu szkolenia w Polsce , potrzebna jest przede wszystkim infrastruktura tj. odpowiednie boiska z dobrą nawierzchnią , odpowiednio przeszkoleni trenerzy , program klubowy rozwoju piłkarza itp. a to leży głównie w gestii klubów , właścicieli klubów i pzpn-u oraz wojewódzkich związków piłki nożnej .